Breskva
Breskva
D. Marjanović, mag.ing.agr.

Zaštita voćnih vrsta u lipnju

Lipanj je mjesec kada voćari moraju biti posebno oprezni. Tijekom ovog mjeseca adekvatnom zaštitom treba očuvati urod i voćke zaštiti od bolesti.

Lipanj je mjesec kada najviše štitimo voćke od raznih štetočinja. Svako tretiranje potrebno je točno evidentirati kako bi mogli pratiti koja sredstva smo već koristili.

Nasadi krušaka tijekom lipnja formiraju plodove pa je potrebno pratiti pojavu kruškine buhe (Psylla pyri), najvećeg štetnika ove voćne vrste. Kod redovitog pregleda voćaka važno je pratiti i na vrijeme uočiti početak stvaranja medne rose te krenuti u prskanje ukoliko se uoči. Za suzbijanje kruškine buhe koriste se insekticidi poput Dimilin SC 48, Rely 40 ili Dursban E-48.

Kruškina buha

Ekonomski važnija bolest krušaka je definitivno krastavost lišća i plodova (Venturia pyrina) koja se javlja u različitom intenzitetu svake godine.

Krastavost ploda kruške

Plodovi jabuke sada su vrlo osjetljivi na krastavost lišća i plodova jabuke (Venturia inaequalis) pa je potrebno provesti tretiranje protiv ovog patogena. Kurativno suzbijanje krastavosti provodi se nekim od fungicida Score 250 EC ili Indar 5 EW.

Krastavost ploda jabuke

Kod breskve je važno obaviti tretiranje protiv:

  • pepelnice (Sphaerotheca pannosa var. persicae),
  • šupljikavosti lista (Stigmina carpophila) i
  • breskvinog savijača (Cydia molesta).

Pepelnica breskve naglo se pojavi i razvije. Bolest se razvija kada je plod veličine oraha, ali može se pojaviti i kasnije. Suzbija se fungicidima Nativo 75 WG ili Bumper 25 Ec + Chromosul 80.

Šupljikavost lista suzbija se sa fungicidom Captan WP 50. U jako kišnoj godini bolest je teško sasvim zaustaviti jer je infektivni potencijal visok. Prska se isključivo preventivno.

Šupljikavost lista breskve

Od štetnika suzbija se breskvin savijač koji izaziva crvljivost plodova, a na mjestima ubušivanja dolazi do pojave truleži. U nasadima se preporučuje korištenje insekticida na bazi aktivne tvari lambda cihalotrin. Breskvin savijač napada i druge voćne vrste poput šljive, kruške, dunje, jabuke. Suzbija se insekticidom Rely 40, Rogor 40 ili Imidan 50 WG.

Kod šljive je potrebno provesti zaštitu od:

  • plamenjače (Polystigma rubrum),
  • hrđe šljiva (Tranzschelia pruni spinosae) i
  • šljivinog savijača (Cydia funebrana).

Plamenjača šljive dostiže maksimum infekcije nakon cvatnje te je tada potrebno provesti tretiranje. Od organskih fungicida koriste se Dithane M-45 i Antracol WG 70.

Hrđa se javlja u kišnim godinama, a sorte čačanske selekcije su posebno osjetljive. Fungicidima za suzbijanje ove bolesti potrebno je dodati i neki od insekticida za suzbijanje lisnih uši.

Šljivin savijač suzbija se sa insekticidima Chromogor ili Rotor super, odnosno insekticidima za suzbijanje jabučnog savijača.

Šljivin savijač

Kada provesti tretiranje

Tretirati je potrebno po suhom i tihom vremenu bez vjetra. Prilikom aplikacije sredstava potrebno je nositi zaštitnu odjeću.

D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.