Begonia x tuberhybrida
Begonia x tuberhybrida
D. Marjanović, mag.ing.agr.

Gomoljasta begonija - savjeti za uzgoj

Begonije su jedne od najpopularnijih kućnih biljaka zbog ljepote lišća i cvjetova. Kao što i samo ime govori, gomoljastoj begoniji je gomolj glavni organ za razmnožavanje.

Gomljasta begonija potječe iz Južne Amerike, a pripada u porodicu begonija, Begoniaceae.

Nadzemni dio je uspravnog ili visećeg oblika, a naraste 15-40 cm. Listovi su joj malo dlakavi, svjetlozelene boje, dok su stapke i stabljika crvenkasto bakrene boje.

Razlikujemo dvije skupine gomoljastih begonija. Jedna ima veliko lišće i cvjetove, a kod druge su listovi i cvjetovi sitniji, ali oblinije cvate. Kod obje skupine razvijaju se trajni gomolji.

Cvjetovi su prekrasni jednostruki ili dvostruki, a cvjeta u svim nijansama žute, narančaste, ružičaste i crvene boje. Cvate od svibnja do kraja listopada kada su ostale cvatuće lončanice dosta rijetke.

Begonia

Savjeti za uzgoj

Za rast zahtjeva polu-sjenovito ili polu-sunčano mjesto, zaštićeno od vjetra. Tlo mora biti humusno, propusno i vlažno, osobito za vrijeme rasta i cvatnje. Potrebno ju je redovito zalijevati, ali se voda ne smije zadržavati jer tada dolazi do truljenja gomolja. Prihranjuju se svakih 14 dana. Potrebno je izbjegavati prskanje po lišću te prostore sa visokom vlažnošću zraka.

Prije sadnje, u ožujku, gomolje treba izvaditi iz treseta u kojem su bili tijekom zime da bi isklijali. Nakon vađenja iz treseta potrebno ih je posaditi u zdjelice sa pjeskovitom zemljom i staviti na toplo, svjetlo mjesto sa niskom vlažnošću zraka i tlo umjereno vlažiti. Tek kada su izbojci u punom rastu zalijeva se normalno i tada se presađuju u cvjetne lonce. U svibnju se sade u viseću košaru ili gredicu na razmak od 25 cm. Najbolje im odgovara pjeskovita ilovača. Ako ih držimo u sobi često brzo odbace list i cvijet ako im nedostaje svjetlo i svježi zrak.

Ekstra savjet

Begonije koje držimo u kući nikad ne smiju biti smještene na južnoj strani, već uvijek na istočnoj strani Vani posađene begonije potrebno je nakon prvog mraza podrezati na visinu od 10 cm, gomolje izvaditi iz tla i pohraniti u suhi treset u prostoriju od 10-15 °C.

D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.