Kukac
Kukac
D. Marjanović, mag.ing.agr.

Zvukovi kukaca - orkestar najmanjih

Znate li da mravi pjevaju?! Da, mravi pjevaju isto kao i leptiri. Čovjek ne može čuti, ali kukci također komuniciraju. Neki kukci glasaju se izuzetno tiho, neki se glasaju u zoni infrazvuka i ultrazvuka koje mi ne možemo čuti.

Kukci se najčešće glasaju s pomoću organa za stridulaciju. Iako ima čudan naziv, stridulacija je ništa drugo nego trljanje jednog dijela tijela o drugi dio, a posljedica je proizvodnja zvuka. Dijelovi tijela koji se koriste u ovu svrhu nazivaju se zrikala. Oni se sastoji od dva tvrda, nazubljena, hitinska dijela tijela (zrikala) koja se brzim pokretima međusobno taru. Zrikanje ili čegrtanje ovisi o strukturi zupčanika, brzini prevlačenja i o pridodanim rezonatorima.

Položaj zrikala može biti na prednjim krilima, na nogama, prsima ili zatku. Zrikalo često imaju samo mužjaci koji se na taj način javljaju ženkama. Različiti dijelovi tijela se mogu koristiti u ove svrhe i način trljanja je obično karakterističan za pojedine skupine životinja. Primjerice, poljski šturak i zeleni konjic se glasaju tako da trljaju prednja krila i na taj način proizvode zvuk. Cvrčci imaju malo drugačiju priču, naime oni posjeduju cvrčala koja se nalaze na zatku. Zapravo se radi o membrani koja je povezana s uzdušničkim sustavom koji kod kukaca služi za disanje. Kako ispuštaju zrak prema membrani, ona vibrira i nastaje zvuk. Ukoliko se nađu u opasnosti, neki cvrčci se glasaju drugačije nego uobičajeno.

Još iz iste kategorije:
D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.