Cvijeće u domu
Cvijeće u domu
D. Marjanović, mag.ing.agr.
PD

Korisno i dekorativno cvijeće u domu

Izabrati najbolje biljke za stan i samim time oplemeniti dom želja je mnogih. Sobno bilje na pouzdan i jeftin način donosi dašak elegancije i u kući je više od prolaznog trenda.

Cvijeće u kući donosi oazu zelenila, blagodati i na određen je način ljekovita. Stari Grci i Rimljani među prvima su cvijeće unosili u svoje domove, a do 70-ih nije bilo doma bez ukrasnog bilja.

Svako vrijeme donosi različite trendove, no ono što je više od prolaznog trenda je cvijeće u kući. Cvijeće uspijeva u svim prostorijama doma, samo je bitno dobro ga odabrati i promišljeno smjestiti.

Kako većinu svog vremena suvremeni čovjek provodi u zatvorenim prostorima okružen klima uređajima, izolacijskim materijalima i ostalim uređajima suvremene tehnologije, postaje upitna kvaliteta zraka, a loša kvaliteta zraka odražava se na ljudsko zdravlje. Čist zrak svima bi trebao biti prioritet, a za njega nije potrebno nabavljati nikakve aparate, već je dovoljno nabaviti sobnu biljku koja se hrani otrovima.

Najbolji zeleni pročišćivaći
 1. Gerber – čisti prostor od dušika, benzena i formaldehida
 2. Aloe vera – uklanja štetne spojeve iz zraka, zračenje TV ekrana i monitora
 3. Dracena – filtrira mnoge toksine, uključujući formaldehid
 4. Bambus palma – najbolji zeleni pročišćivać zraka
 5. Bršljan – Uklanja 60 % plijesni i 58 % čestica fekalija
 6. Fikus – uklanja monoksid, formaldehid i druge spojeve iz zraka
 7. Gerber – čisti zrak od dušika, benzena i formaldehida
 8. Spatifilum – hrani se štetnim zračenjem pa je idealno smjestiti je uz TV ekran, apsorbira benzen, formaldehid, trikloretilen i amonijak
Najljepše kućno cvijeće i savjeti o njezi

Afrička ljubičica

Ovaj cvijet traži dosta svjetlosti, ali ne direktno sunčevo zračenje jer listovi dobe opekotine. Idealan položaj je uz sjeverni ili istočni prozor. Idealna temperatura je 18-24 °C. Izbjegavajte pretjerano zalijevanje jer može doći do truljenja korijena. Zalijevajte kada je površina tla u posudi suha na dodir. Zalijevajte preko podloška i ocijedite višak vode kojeg biljka ne upije. Nikako je nemojte tuširati.

Afrička ljubičica

Ljubičasta djetelina

Ovo cvijeće podsjeća na djetelinu u ljubičastoj boji. Voli osvijetljena mjesta ili djelomično sjenovita. Odgovara joj temperatura oko 15 °C te vlažno tlo ali se ne preporučuje obilno zalijevanje s velikom količinom vode. Na visokim temperaturama klone, pa ne izgleda svježe i lijepo. Kao sobna biljka cvjeta od siječnja do svibnja.

Ljubičasta djetelina

Anturijum

Anturijum najviše voli polusjenovita mjesta, a direktna svjetlost mu škodi. Ne podnosi temperaturu nižu od 15°C. Zahtjevan je u pogledu zalijevanja pa tako ne podnosi zalijevanje hladnom i tvrdom vodom. Preporučuje se zalijevanje mlakom kišnicom (ako nemate kišnice može se prokuhati voda iz slavine).Voli vlagu u zraku pa je podložak potrebno napuniti vodom i staviti okrenuti tanjurić tako da se osigura isparavanje vode i spriječi trulež korijena. Zimi se zalijeva svakih 10-12 dana (kada se tlo potpuno osuši). Presađuje se svake 2-3 godine. Prihrana se obavlja 2 puta mjesečno u fazi vegetacije. Tijekom zime ne prihranjivati.

Anturijum

Božićni kaktus

Božićni kaktus je vrlo tolerantan u pogledu temperature i dobro podnosi bilo koji prostor. Ipak, preferira policu prozora na istočnoj ili zapadnoj strani gdje je zaštićen od jakog sunca. U prostorijama gdje je temperatura više od 18°C bogatije cvate. Za vrijeme cvatnje nije preporučljivo premještati biljku. Idealna temperatura je 10-20 stupnjeva. Zalijevajte ga kada je supstrat suh, a prihranjujete svakih 14 dana. Nakon cvatnje potreban mu je period mirovanja koji traje oko 2 mjeseca, a kasnije opet nastavlja s cvatnjom. Kada krenu topliji dani možete ga preseliti na balkon, ali ga redovito zalijevajte i orošavajte listove za vrijeme ljetnih vrućina. Presađuje se svake 2-3 godine.

Božićni kaktus

Gomoljasta begonija

Za rast zahtjeva polu-sjenovito ili polu-sunčano mjesto. Potrebno ju je redovito zalijevati, ali se voda ne smije zadržavati jer tada dolazi do truljenja gomolja. Prihranjuju se svakih 14 dana. Potrebno je izbjegavati prskanje po lišću te prostore s visokom vlažnošću zraka. Begonije koje držimo u kući nikad ne smiju biti smještene na južnoj strani, već uvijek na istočnoj strani

Gomoljasta begonija

Dracena

Dracena traži mnogo svjetlosti, no ne i izravno svjetlo jer izaziva opekotine na listovima. Nedostatak svjetla izaziva lošu obojenost lista pa biljka izgleda bolesno. Minimalne temperature su od 15°C – 18 °C zimi te ljeti 23-26°C. Odlično podnosi suho tlo i neredovito zalijevanje, a stalno prisutna vlaga u tlu joj je najveći neprijatelj. Česta zalijevanja ili tuširanja nikako nisu preporučljiva, a ako vlaga dospije u rozetu iz koje se razvija lišće može doći do potpunog propadanja biljke. Iako ne podnosi vlažno tlo, vlažnost zraka joj je neophodna.

Dracena

Pauk biljka (zeleni ljiljan)

Pauk biljka razvija dug i jaki korijen i trebalo bi ga uzgajati u što većoj posudi. Za svoj rast i razvoj ne zahtijeva mnogo. Voli niže temperature i prohladnu sobu s malo svjetlosti. Izlaganje direktnom suncu nije preporučljivo Tlo bi moralo biti vlažno, ali ne previše. Pauk biljka je jako prilagodljiva, izdržljiva i veoma zanimljiva.

Pauk biljka

Orhideja

Kako bi osigurali da vaša orhideja cvate barem jednom godišnje i to po nekoliko mjeseci prvo što morate učiniti je nakon što otpadnu svi cvjetovi je odrezati staru stabljiku orhideje pri dnu stabljike. Nakon ovog zahvata orhideju premjestite u prostoriju gdje imate svakodnevni pad temperature kada padne mrak. Svoju orhideju držite podalje od izravnog svjetla, poželjno ih je okrenuti prema jugu. Nakon što prestane cvasti presadite je u novu teglicu, no ne suviše veliku jer orhideja voli da joj je korijenje natrpano. Oko korijena orhideje mora cirkulirati zrak kako bi pravilno rasla. Budite oprezni sa zalijevanjem. Orhideja treba biti posađena u supstrat koji brzo propušta vodu. Dohranjuju se dva puta mjesečno.

Orhideja

Pravila koja vrijede za sve sobne biljke:

 1. Svoje bilje zalijevajte u točnim vremenskim razmacima te isto doba dana
 2. U jesen ih je najbolje zalijevati ujutro, a ljeti po zalasku sunca
 3. Zalijevajte umjereno, imajte na umu da više cvijeća strada zbog viška vode nego manjka
 4. Mlijeko je dobra i poželjna hrana sobnog bilja-dodajte jednom mjesečno 1 dcl
 5. Za sjajne listove u vodu dodajte malo mlijeka i redovito ih perite
 6. Suho i ispucalo tlo omekšajte s malo piljevine
 7. Sobno bilje ne stavljate na rub jer će pasti
 8. Nemojte često premještati bilje
D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.