Ukrasno grmlje
Ukrasno grmlje
D. Marjanović, mag.ing.agr.

Jesenska sadnja ukrasnog bilja

Ljubitelji ukrasnog bilja u jesen imaju pune ruke posla. Osim što je potrebno bilje pripremiti na zimski period i niske temperature, jesen je također idealno vrijeme za sadnju biljaka koje cvatu rano u proljeće.

Prilikom uređivanja okućnice vrlo je važno odabrati biljke koje će uspijevati na predviđenoj poziciji. Neke biljke vole više sunca, a neke traže sjenovita mjesta. Zato je bitno odrediti vrstu prema uzgojnim zahtjevima, a ni nikako prema „simpatijama“ koje imamo prema nekoj biljci. Glavni čimbenici kod odabira ukrasnog bilja:

 1. Veličina biljka – bitno je zbog planiranja prostora,
 2. Otpornost na klimatske prilike,
 3. Uzgojni zahtjevi,
 4. Veličina korijena – ukrasno bilje s jakim korijenom vrlo često poremeti rast svih drugih biljaka te djeluje destruktivno na njih.

Postupak sadnje ukrasnog grmlja

Tlo u koje se sadi bilje trebalo bi biti rastresito kako bi se korijen mogao nesmetano razvijati. Rupa u koju se planira obaviti sadnja mora biti duplo veća od korijena same biljka. Obavezno odvojite površinsku zemlju i onu iz dubljih dijelova. Površinski sloj tla sadrži više hranjivih tvari, a miješanjem s humusom dobije se kvalitetno tlo u koje se sadi ukrasno bilje. Ostalo tlo također je potrebno usitniti te mu dodati humus i pijesak kako bi drenaža bila dobra. Ukoliko se ne dodaje pijesak, tlo postaje zbijeno i otežano je otjecanje vode koja se tijekom zime smrzava te uništava korijen biljke.

Prije same sadnje poželjno je korijenje biljke uroniti u otopinu vode i biostimulatora korijena koji smanjuje stres biljka kod sadnje. Danas na tržištu postoje ne-hormonalni biostimulatori korijena koji stimuliraju korijenov sustav i pomažu mu u regeneraciji. Grmovi se sade u iskopane jame koje su dvostruko ili trostrukog promjera korijenovog sustava. Pri sadnji je potrebno korijenje malo skratiti oštrim nožem i ne ostaviti praznine oko korijena. Ukrasno bilje ne smije se posaditi dublje nego što je bilo u rasadniku.

Glavno pravilo je da se crnogorice i listopadno drveće sadi u jesen!!. Crnogorice je najbolje saditi u listopadu (10. mjesec), dok se listopadno drveće sadi kada je u fazi mirovanja i nema vegetacije. Ukoliko ovo bilje sadite u drugim dijelovima godine riskirate propadanje biljke.

Biljke je potrebno saditi za oblačna vremena, a korijen se ne smije posušiti na zraku.

Odabir ukrasnog grmlja

Mjesto na koje planirate posaditi biljku treba vam biti glavni faktor kod odabira ukrasnog bilja. Većina biljka biljaka voli mjesta s puno svjetla. Vrlo mali broj grmova i stabala voli sjenu.

Rododendron i lovorvišnja te tisa mogu se uzgajati na polusjenovitim mjestima.

Na područjima gdje prevladavaju vruća i suha ljeta bitno je promišljeno odabrati bilje. Sam izgled biljke može vam pokazati kolika mu je sposobnost podnošenja visokih temperatura. Uskolisno drvenasto bilje poput vučjeg trna i srebrnog trna lakše podnosi visoke temperature nego neke širokolisne vrste. Tolerancija na visoke temperature u izravnoj je interakciji s vlažnosti lista.

Srebrni trn Elaeagnus pungens

Gnojidba

Osim standardnih gnojiva (stajski gnoj te NPK formulacije), za crnogorične vrste i grmove vrlo je bitno dodati magnezij koji sprječava smeđenje iglica i ispadanje listova. Na tržištu se mogu kupiti gnojiva koja sadrže samo jednu aktivnu tvar, u ovom slučaju magnezij koji ispravlja nedostatak ovog elementa.

Kada saditi koje vrste ukrasnog bilja?

U jesen se najčešće sadi lukovičasto bilje (tulipani, zumbuli, puškinije) te vrste koje lako podnose hladnoću. Cvjetaju iduće godine rano na proljeće. Ovo bilje se uglavnom vrlo jako uzgaja. Najljepše djeluju posađene u velikim skupinama, u mješovitim gredicama te na cvjetnim obrubima.

Cvijeće koje se sadi u jesen

Pravila kod sadnje lukovica

 • Lukovice sadite na 15 cm dubine,
 • Razmak između cvijeća koje se sadi u jesen mora biti 20 cm,
 • Lukovicu sadite s vrhom okrenutim prema gore,
 • Nemojte saditi oštećene i osušene lukovice,

Najčešće cvijeće koje se sadi u jesen:

 • Tulipani - Najčešće se sade u listopadu na dubinu dvostruko većoj od same lukovice.

Tulipan

 • Maćuhice - Maćuhica vrlo lako preživi i najteže zimske uvjete. Sadi se u jesen, krajem listopada. Naraste oko 20 cm.
 • Ruže - Ruže ne podnose kisela tla!! Sadnju je potrebno obaviti prije jesenskih mrazeva. Razmak između sadnje mora biti između 30-60 cm. Grmolike ruže sade se na razmak od 1 m. Prije sadnje potrebno ih je držati u vodi minimalno 4 sata, a preporučuje se i dodavanje biostimulatora kao i kod svake druge ukrasne biljke.

Grm ruže sorte Heidetraum

 • Trajnice - Trajnice najčešće rastu u grupama, a obrada tla se sastoji od štihanja u jesen i razbacivanja komposta. Najčešće trajnice koje se sade u jesen su ukrasni čičak, verbeni, pakujac, različak i drugi.

Zaštita lukovica od bolesti i štetnika

Prije sadnje preporučuje se lukovice potopiti u otopinu fungicida na osnovi propamokarb-hidroklorida kako bi ih zaštitili od bolesti zvane Pythium sp. Da bi lukovice zaštitili od štetnika preporučuje se primjena zemljišnog insekticida na osnovi klorpirifosa i to inkorporacijom (unošenjem u tlo ).

D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.