Prostorija za sigurno držanje pesticida
Prostorija za sigurno držanje pesticida
D. Marjanović, mag.ing.agr.

Zimsko skladištenje pesticida od prošle sezone

Što bi trebalo učiniti s herbicidima, insekticidima i fungicidima i ostalim SZB koji su ostali iz ljetne sezone? Ako se zamrznu pesticidi, hoće li se i dalje moći koristiti naredne godine?

Prvo pravilo je provjeriti oznaku proizvoda za preporuke za pohranu i sva upozorenja protiv smrzavanja. Većina tekućih pesticida može se sigurno skladištiti između 5 i 33 °C.

Ako se tekući pesticid zamrzne, može biti manje učinkovit. Korištenjem degradirani pesticid iduće godine potrošit ćete svoje vrijeme, a učinak istog će izostati.

Sastav pesticida

Pesticidi sadrže aktivne i neaktivne sastojke. Aktivni sastojak je ono što ubija štetnika. Neaktivni sastojci uključuju otapala, nosače ili emulgatore koji čine pesticid učinkovitijim.

Zbog uključivanja ovih ugljikovodičnih otapala ili inertnih sastojaka, točka smrzavanja mnogih tekućih pesticida je niža od 0 °C, navodi se u izdanju Sveučilišta Missouri o utjecaju temperature na skladištenje poljoprivrednih pesticida. Kada se tekući pesticid zamrzne, aktivni sastojci se mogu odvojiti od otapala ili emulgatora, uzrokujući da emulgatori postanu neaktivni, kristaliziraju i koaguliraju, razbijajući izvorni proizvod, te umanjujući njegovu djelotvornost.

Što učiniti ako pesticidi smrznu?

Ako su zamrznuti, neki pesticidi se mogu prirodno odmrznuti na sobnoj temperaturi, ali nikada s plamenom ili toplinom. Provjerite je li ambalaža oštećena, na njoj ne smije biti nikakvih pukotina. Nakon odmrzavanja posudu okrećite i protresite kako bi se sadržaj ponovno suspendirao.

Ako su kristali i dalje prisutni nakon odmrzavanja, pesticid se ne smije koristiti jer će biti nedjelotvoran. Umjesto toga, pravilno ga zbrinite prema uputama na etiketi.

Što s praškastim i granuliranim formulacijama?

Općenito, na vlažne praške i granule ne utječu niske temperature. Međutim, vlaga može uzrokovati stvrdnjavanje koje može smanjiti učinkovitost. Proizvodi formulirani u vodotopivim pakiranjima ne smiju se zamrzavati jer će postati krti i otvoriti se.

Kada skladištite pesticide preporučuje se

  1. Nemojte skladištiti pesticide u blizini vrućine, iskri ili otvorenog plamena
  2. Izbjegavajte kontaminaciju drugih pesticida, vode, hrane ili gnojiva.
  3. Spremnike držati čvrsto zatvorene na hladnom, zaključanom, dobro prozračenom mjestu, daleko od djece i kućnih ljubimaca.
  4. Čuvajte samo u originalnim spremnicima.
  5. Ako se podaci o skladištenju ne mogu naći na naljepnici, obratite se proizvođaču pesticida.
D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.