Mikroorganizmi - nevidljivi, a vrlo bitni
Mikroorganizmi - nevidljivi, a vrlo bitni
D. Marjanović, mag.ing.agr.

Zavirite u nevidljivi svijet mikroorganizama u tlu - benefiti za biljke iz sloja tla

Koliko su biljke evoluirale s mikrobima u tlu poznato je već dugi niz godina. Bakterije i gljivice oblikovale su strukturu tla i stvorile uvjet za život biljaka prije 700 milijuna godina.

Mikroorganizmi su prisutni svugdje oko nas i ima ih u izobilju, iznenađujuće je da se može pronaći više mikroba u jednom gramu tla nego što ima ljudi na Zemlji. Ta informacija je vrlo bitna jer ti sitni organizmi igraju ogromnu ulogu u rastu biljaka.

Plodno tlo ispunjeno je mikrobima iz tla. Bakterije, gljivice i protozoe važni su čimbenici u procesima koji se odvijaju u tlu.

Bakterije i gljivice koje se nalaze u tlu potiču razvoj korijena i njegovu opskrbu hranjivim tvarima u tlu. Poznato je kako mikroorganizmi pretvaraju nedostupne hranjive tvari u tlu u oblike koje su dostupni za biljku. Osim navedenog, mikrobi djeluju kao bio gnojivo otpuštajući hranjiva kada umiru. Bez mikroba biljke ne bi imale hranjiva koja su joj potrebna za rast.

Mnogo više mikroorganizama nalazi se u gornjem sloju tla gdje su obilniji izvori hrane. Osobito ih ima u području neposredno uz korijenje biljaka. Mikroorganizmi su primarni razgrađivači organske tvari u tlu.

Kako mikroorganizmi pomažu ishranu bilja?

Mikroorganizmi izlučuju organske kiseline koje djeluju na oslobađanje kemijskih vezanih hranjivih tvari. Npr., fosfor je bitan makroelement koji nije lako raspoloživ u tlima. Čak i kada se topiva fosfatna gnojiva dodaju u tlu, 70% unesenog gnojiva može postati odmah nedostupno zbog kemijskog vezivanja i transformacija u tlu. Korisne bakterije mogu „osloboditi“ vezani fosfor pretvarajući ga u dostupne oblike.

Rast biljaka ograničen je i dostupnošću željeza koji je esencijalni mikroelement za biljke. Željezo igra ključnu ulogu u metaboličkim procesima kao što je sinteza DNA, disanje, fotosinteza. Korisne bakterije mogu mobilizirati željezo stvarajući spojeve visokog afiniteta.

Mikroorganizmi razgrađuju i unose svježi gnoj u tlo. Taj proces doprinosi zdravlju tla i hranjive tvari biljkama.

Ostali benefiti mikroorganizama u tlu

Osim što pomažu ishranu biljaka, mikroorganizmi izlučuju različite hormone koji potiču razvoj i rast biljaka. Korisne bakterije proizvode klasu hormona koji se nazivaju auksini, a neophodni su za razvoj korijena. Osim auksina, proizvode i druge biljne hormone poput giberelina i citokinina.

  1. Razgrađuju organsku tvar
  2. Recikliraju dušik, fosfor i ugljik
  3. Poboljšavaju strukturu tla
  4. Razgrađuju pesticide
  5. Pomažu u borbi s patogenima u tlu.
Kako potaknuti mikrobiološku aktivnost u tlu?

Važno je znati da bez dovoljno organske tvari u tlu nema ni značajne mikrobiološke aktivnosti u tlu. Neuravnotežena gnojidba mineralnim gnojivima, česta sterilizacija tla i korištenje pesticida smanjuje količinu mikroorganizama u tlu. Unošenjem organske tvari unosi se i potiče rad mikroorganizama.

Upravo zbog osvještavanja poljoprivrednika o gorućoj temi važnosti mikrobiološke aktivnosti u tlu, unutar IAKS mjera ruralnog razvoja uvrštena je mjera 10.1.15 jedna od najinteresantnijih mjera po pitanju poljoprivrede, okoliša i klimatskih promjena. Mjera 10.1.15 potiče korištenje ekoloških gnojiva u višegodišnjim nasadima. Iznos potpore iznosi 563,23 eura/ha.

D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.