Pinot crni, Burgundac crni
Pinot crni, Burgundac crni
D. Marjanović, mag.ing.agr.
PD

Dvokraki uzgoj vinove loze

Ovaj članak napisan je kao odgovor na slijedeći korisnički upit:

Poštovana, Zamolila bih Vas za odgovor na jedno pitanje. Kako rasporediti okca na kondirima i lukovima vinove loze (mešovita rezidba) na Mozerovoj dvokrakoj kordunici ako je planiran broj okaca po čokotu jedne sorte (Burgundac crni)18 okaca, a po čokotu druge sorte(Muskat hamburg) 11 okaca. Odgovor bi mi puno značio. Unapred hvala.

Ivana, 02. listopada. 2019. 13:59

Dvokraki uzgoj vinove loze vrlo je zastupljen uzgojni oblik u nasadima. Karakterizira ga po jedan reznik i lucanj na svakom kraku.

Kod ovog načina rezidbe, prošlogodišnji lucanj se u potpunosti odstranjuje, dok se sa prošlogodišnjeg reznika koji je potjerao dvije rozgve, donja reže na reznik, a gornja na lucanj. Reznik u pravilu ima 2 pupa, a lucanj 8-12 (opterećenje se određuje ovisno o kondiciji čokota). Za ovaj način uzgoja preporučuje se armatura s 5 žica.

Sorte Burgundac crni (Pinot crni) i Muškat hamburg zahtijevaju mješovitu rezidbu. Burgundac crni 8-10 pupova, a Muškat hamburg 6-8 pupova po jednom lastaru. U taj broj pupova (okca) ubrajaju se pupovi na lucnjevima (lastar) i rezniku (kordunici). Kako rasporediti pupove kod dvokrako uzgoja

Burgundac crni

  1. Ostavite dva prigojna reznika (kordunca) s dva pupa
  2. Ostavite dva lucnja (lastara) s 7 pupova

Muškat hamburg

  1. Ostavite dva prigojna reznika (kordunca) s dva pupa
  2. Ostavite dva lucnja (lastar) s max 5 pupova.

Razmake sadnje - od 160 do 280 × 90 do 120 cm, a najpovoljniji su razmaci 180 × 110 cm za obje sorte.

D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.