Mladi krumpir u studenom
Mladi krumpir u studenom
D. Marjanović, mag.ing.agr.
Jovanka Ćuk Simić

Mladi krumpir u studenom - da moguće je

Iako se mnogima čini nestvarno brati mladi krumpir tijekom studenog, jedna proizvođačica iz BiH uspjela je ovih dana brati mladi krumpir iz svog vrta.

Na spomen mladog krumpira svima nam se ozari lice jer ovaj nedozreli krumpir ima smanjen udio suhe tvari, a povećani sadržaj šećera pa je omiljen u narodu.

Pokožica mladog krumpira je tanka, lako se skida i vrlo često su u prvom planu tijekom obiteljskih ručkova.

Nevjerojatnu priču ispričala mi je Jovanka Ćuk Simić iz susjedne BiH koja ovih dana bere mladi krumpir iz svog vrta. Pitate se odakle ideja za mladim krumpirom tijekom studenog? Prilikom vađenja krumpira veliki dio je bio loše kvalitete. Vruće i suho ljeto napravilo je svoje pa su štete bile velike. Jovanka je sakupila loš krumpir i zasadila ga ponovno u nove redove. Sreća joj se nasmiješila te je nedugo nakon sadnje počela padati kiša što je dovelo do masovnog nicanja krumpira. Interesantno je da nije koristila nikakva gnojiva ni posebnu obradu tla. Vremenski uvjeti su i dalje povoljni za rast pa se očekuje još koja berba krumpira sorte Kennebec.

Kennebec je srednje kasna sorta krumpira sa bijelim mesom i svijetlo žutom kožicom. Gomolji su veliki, okrugli i poneki ovalni. Sorta je malo je osjetljiva na plamenjaču lista, a nešto više na plamenjaču gomolja, prilično je osjetljiva na udarce. Osjetljiva je na običnu krastavost, suhu trulež i virusnu uvijenost lista. Otporna je na sušu i treba je gnojiti sa niskim dozama dušika.
Daje vrlo dobre do visoke urode.

Mladi krumpir u studenom

D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.