Povrćarstvo
Povrćarstvo
D. Marjanović, mag.ing.agr.

Uzgoj boba mahunara

Bob slovi kao jedna od najstarijih kultiviranih vrsta povrća. Navodi se kako se uzgaja više od 8000 godina. Iako se ova mahunarka može pripremati na više načina, danas se vrlo rijetko nalazi na našem jelovniku.

Bob je jednogodišnja biljka koja ima šuplju stabljiku, a naraste do 80 cm visine. Nakon cvatnje boba razvijaju se mahune koje budu dužine do 30 cm, a u sebi sadrže 4-8 velikih zrna. Mahune sa zriobom postaju tvrđe i mijenjaju boju iz zelene u blijedo zelenu.

Posebnosti boba mahunara

Bob je povrće koje sadrži puno vitamina E i C, a zbog povišenog sadržaja kalija preporučuje se osobama koje imaju povišeni krvni tlak.

Uzgoj boba

Agroekološki uvjeti

Temperatura - minimalna temperatura klijanja je 1-3 °C, ali puno bolji rezulteti postižu se kod temperature 5-6 °C. Optimalna temperatura je 20 °C. Bob podnosi temperaturu do -6 °C.

Voda - do početka cvatnje bob ima skromne potrebe za vodom. Kasnije je voda potrebna za prinos zrna.

Tlo - najbolje uspijeva na srednje teškim tlima koja imaju dobru propusnost za vodu, a pH 7-8.

Agrotehničke mjere

Plodored - na istu površinu smije doći tek nakon 3 godine.

Gnojidba - za početni rast preporučuje se gnojidba sa 20-30 kg/ha dušika, a ovisno o zalihama fosfora i kalija u tlu dodaje se 60-100 kg/ha kalija i fosfora.

Sjetva/sadnja boba mahunara

Prije sjetve poželjno je zrnje namočiti u hladnu vodu i ostaviti preko noći. U mediteranskom području gdje temperature ne padaju ispod -6 °C bob se sije do listopada do kraja prosinca. U primorskom zaleđu sije se od veljače do ožujka, a u kontinentalnim područjima u ožujku i početkom travnja. Sijete li ga svakih 15 dana imati ćete cijele godine svježeg boba. Sjetva se obavlja na dubinu 5-10 cm, ovisno o krupnoći sjemena. Sije se u jamice po 5 zrna ili u redove po sjemenku svakih 10 cm. Razmak između redova i jamica mora biti 40 cm.

Uzgoj boba u redovima

Berba i skladištenje

Bob se bere višekratno kada mahune dostignu 3/4 svoje konačne veličine. Ukoliko se nasad navodnjavao prinos može doseći i 30 t/ha, a bez navodnjavanja 6-12 t/ha. Mahune se mogu skladištiti do 14 dana pri temperaturi 7-9 °C i relativnoj vazi zraka 90 %.

Dodatne mogućnosti uzgoja

Bob se može uzgajati i u loncima ukoliko ne može prezimjeti vani. Tijekom siječnja će biljke ojačati pa ih kasno na proljeće možete presaditi na otvoreno. Ukoliko planirate bob uzgajati u teglama cijeli period, preporučujem da tlo bude bogato kompostom. Tegla bi trebala biti barem pola metra veličine te duboka 30 cm. Tijekom toplog vremena redovito zalijevajte.

Bob i salata

D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.