Najezda krumpirove zlatice
Najezda krumpirove zlatice
D. Marjanović, mag.ing.agr.

Kako se riješiti krumpirove zlatice

Krumpirova zlatica trn je u oku mnogim vrtlarima jer osim što napada krumpir, ovaj štetnik napada i rajčicu te patlidžan. Javlja se svake godine, a u potrazi za hranom može preletjeti i do 40 km.

Krumpirova zlatica (Leptinotarsa decemlineata) najčešći je štetnik koji napada krumpir. Koliko je opasna govori nam podatak da može ugroziti cjelogodišnji uzgoj krumpira. Odrasla jedinka u svom životnom vijeku pojede 120 četvornih cm lisne površine. Osim krumpira napada još rajčicu i patlidžane stoga te tri vrste ne smiju biti susjedi u povrtnjaku.

Morfologija

Odrasli insekti narastu do 1,1 cm i ovalnog su oblika. Na tijelu imaju žute i crne uzdužne pruge. Ličinke su crveno-žute boje (ovisno o stadiju razvoja), a noge, glava i bradavice po tijelu su crne boje. Jaja krumpirove zlatice možemo vrlo lako prepoznati. Najčešće su odložena u skupinama po 30 na naličju lista.

Odrasli oblik (imago) krumpirove zlatice

Ličinke krumpirove zlatice

Odložena jajašca na naličju lista

Biologija

Krumpirovee zlatice prezime u tlu, a na površinu izlaze u travnju ili svibnju kada temperatura tla bude 14-15 °C. Tijekom zime mnogo ih ugine zbog gljivice Beauveria bassiana koja se vrlo često nalazi na težim i vlažnim tlima. Na samom početku zlatice se hrane mladim lišćem i cimom, a kasnije (tijekom lipnja) odlažu jaja na donju stranu listova. Razvoj ličinki ovisi o temperaturi, a razlikujemo četiri ličinačka razvojna stadija i sva četiri se hrane lisnom masom. Zlatica ima dvije generacije godišnje, a prva ljetna je štetnija od generacije koja se javlja kada je krumpir već u zreloj fazi.

Štete na lišću

Kako se riješiti ovog štetnika?

Preventivna metoda bazira se na odabiru gnojiva. Krumpir gnojen stajnjakom i kompostom manje je izložen napadu od krumpira koji je gnojen mineralnim gnojivima.

Redoviti pregled lišća i odstranjivanje onih listova na koje su odložena jaja najbolja je preventivna mjera. Listove treba okrenuti jer jaja budu odložena na naličju listova. Osim jaja potrebno je ukloniti i sve ličinke i odrasle oblike koji se nađu u vrtu.

Prirodni neprijatelji mogu uvelike smanjiti populaciju krumprove zlatice i bez primjene kemijskih preparata.

PRIRODNI NEPRIJATELJI BILJKE KOJE JU TJERAJU
jež hren
krtica kamilica
fazan rabarbara
grabežljive stjenice (hrane se jajima zlatice) grah
gljivica Bauveria bassiana kopriva
smeđi smrdljivi martin četinjače

Biološki preparati

Za biološko suzbijanje koristi se bakterija Bacillus thuriengiensis koja ima dobro djelovanje, ali je sporo. Ovu bakteriju treba primjeniti čim zlatice izađu iz tla. Bakterija luči toksične kristale koji razaraju crijevni trakt zlatice. Zlatica prestane sa ishranom i ugiba nakon 3-5 dana.

Ekološki način suzbijanja

Zlatice ne podnose miris bora pa je preporučljivo usitnjenu koru posuti između biljaka ili npraviti preparat od borovih iglica. Kopriva se koristi za malčiranje tla oko krumpira. Vrlo je korisna jer sa svojim žarećim dlačicama sprječava da se zlatice uvuku u tlo tijekom toplijeg dijela dana.

Od odraslih insekata može se napraviti otopina koja tjera ostale jedinke. U posudu od 1 l potrebno je sakupiti zlatice i potopiti ih u 20 l vode te zatvoriti. Zlatice će uginuti i jedno vrijeme će plutati na površini, a zatim će potonuti. Taj proces taje oko 7 dana. Nakon 7 dana preparat je spreman za upotrebu, ali ga je potrebno razrijediti jer nerazrijeđen može spaliti lišće krumpira. Prvi put se razrjeđuje u omjeru 1:1, drugi put 1:2, a treći put 1:3.

Prije primjene potrebno je provjeriti na jednoj biljci kako reagira na preparat jer različite sorte kumpira različito reagiraju pa je potrebno prilagoditi koncentraciju.

Otopine od pepela

Otopina od pepela učinkovita je za suzbijanje zlatica. 2 kg pepela potrebno je otopiti u 10 l vode, a zatim 1 l otopine razrijediti u 10 l vode i tretirati biljke. Tretiranje se obavlja kada su listovi krumpira suhi, nikako za vrijeme jutarnje rose. Primjenu je potrebno obavljati svakih 5-10 dana, a posljednju 20 dana prije berbe.

Kemijsko suzbijanje

Insekticide je potrebno primijeniti kada je 30-50 % ličinki izašlo iz jaja. Od insekticida se preporučuje korištenje pripravka Mospilan 20 SP i Actara 25 WG.

D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.