Vunasta uš
Vunasta uš
D. Marjanović, mag.ing.agr.

Suzbijanje vunastih ušiju na orhidejama

Ovaj članak napisan je kao odgovor na slijedeći korisnički upit:

Možete li mi reći kako da suzbijem vunaste uši na orhidejama?

Ana, 22. veljače. 2017. 17:38

Vunaste uši vrlo je teško suzbiti te borba protiv njih može dugo potrajati. Unatoč prskanju, dio vunastih uši može se zavući na mjesta gdje ih insekticid ne dohvati. Vunaste uši najčešće se javljaju u pazušcima listova te vrlo često biljke dolaze u dom već zaražene. Vrlo je bitno provjeriti prilikom kupovine ima li ušiju na biljci.

Najvažnija stvar za preventivnu zaštitu orhideje od pojave ušiju je kontrola vlage u prostoru. Ako je vlaga preniska, a zrak suviše suh, zasigurno ćete postati vlasnikom crvenog pauka, te lisnih i vunastih ušiju. Vunaste uši je gotovo nemoguće tretirati kao jajašca, a kada su odrasle morate koristiti jake kemijske insekticide. Jedna ženka nosi u sebi oko 300 jajašca. Rani napad ovih štetnika može se pokušati zaustaviti mehaničkim odstranjivanjem (štapić omotan vatom). Ukoliko ovaj način suzbijanja ne poluči rezultate, potrebno je primijeniti neki sistemični insekticid.

Zarazu ušima možete suzbiti sa Actara 25 WG u količini od 20-30 g/100 l vode, uz dodavanje mineralnog ulja i okvašivača radi boljeg djelovanja samog sredstva.

Ekološki način suzbijanja:

Suzbijanje duhanskim pripravkom:

Za pripravljanje otopine potrebno je 10 opušaka potopiti u litru i pol vode, pričekati dan-dva te ocijediti. Sa tom otopinom poprska se cijela biljka te se postupak ponovi za 7 dana. Veći postotak nikotina u cigaretama djelovati će agresivnije na ove štetnike.

D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.