Sobno bilje
Sobno bilje
D. Marjanović, mag.ing.agr.

Podjela sobnog bilja

Odabir sobnog bilja stvar je osobnog ukusa i stila. Većina sobnih biljaka privlačna je zbog lijepih boja i oblika listova, a samo manjem broju pridružuju se i atraktivni cvjetovi. Iako se veliki broj biljaka može uzgajati u zatvorenim prostorima, nekolicina je onih koje su zastupljene u gotovo svakom domu. Kako neke od njih dolaze u velikom broju sorti, nerijetko se susrećemo s pravim kolekcionarima pojedinih vrsta koje se razlikuju tek u boji cvjetova ili listova.

Četiri su osnovne skupine

  • LISNATE BILJKE

Lisnate biljke obuhvaća sve biljke od kojih očekujemo da dugo žive u sobnim uvjetima. Njihovo lišće ostaje zeleno tijekom cijele godine, a neke vrste za prezimljavanje traže negrijanu prostoriju.

  • CVATUĆE LONČANICE

To su vrste koje se zbog svojih privlačnih cvjetova upotrebljavaju za ukrašavanje. Lukovičaste biljke mogu se sačuvati u zatvorenim prostorijama, dok se neke premještaju u staklenik ili sade u vrt.

  • CVATUĆE BILJKE

Isto kao i kod lisnatih biljaka, od cvatućih biljaka obuhvaćamo vrste od kojih se očekuje da dugo žive u sobnim uvjetima ako su njihovi uzgojni zahtjevi zadovoljeni. Listovi nakon cvatnje ostaju zeleni, iako manje privlačni.

  • KAKTUSI

Kaktusovke, kaktusi su sukulentne biljke (spremaju vodu u svoje povećane stabljike, korijen). To su uglavnom bodljikave trajnice, a na svojim stabljikama nose male vunaste čuperke. Većina ih ima bodlje.

D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.