Duboka obrada tla
Duboka obrada tla
D. Marjanović, mag.ing.agr.
PD

Jesensko štihanje vrta - potrebno ili ne?

Kasno u jesen svi se spremaju na jesensko štihanje, tj. na duboku obradu tla. U štihanje se kreće kada poberemo povrće i većina gredica u povrtnjaku ostane prazna.

Štihanje odnosno duboka obrada tla uvažena je praksa već stoljećima. Obično se se izvodi tako da se tlo okreće na dubinu štihače te pritom unosi stajski gnoj.

U kasnu jesen povrtnjak obično ostane prazan i tada se pristupa dubokoj obradi tla i gnojidbi. Hoće li netko štihati ili neće ovisi o tipu tla, fizikalnim svojstvima tla i trenutačnom stanju. Glinasta, zbijena i teška tla preporučljivo je štihati svake jeseni. Prevrtanjem tla nastaju grumeni u kojima se tijekom zime voda smrzne, a uslijed njihova drobljena tlo postaje sipko i mrvičasto. Osim toga, štihanjem se tlo miješa sa gnojivima pa se popravljaju njegova kemijska i fizikalna svojstva u obradivom sloju.

Kada štihate, obavezno prorahlite i stazice između gredica.

Istodobno sa štihanjem poželjno je povrtnjak pognojiti sa organskim i mineralnim gnojivima. Zreli stajski gnoj ukopajte na gredice na koje planirate posaditi krumpir, kupusnjače, krastavce, tikvice, celer i slične kulture koje troše mnogo hranjiva.

Dobra i plodna tla sa dovoljno humusa nije potrebno štihati svake godine. Dovoljno ih je prorahliti štihačom prije sjetve ili sadnje. Pri tome nije potrebno tlo jako okretati već samo lagano prekopati. To ćete postići tako da štihaču zabodete u tlo i pomičete je amo-tamo nekoliko puta čime će se tlo dovoljno prorahliti, a ujedno ćete pomiješati kompost koji ste rasipali po gredici.

Hoće li netko štihati ili ne ovisi i o količini vlage u tlu. Tlo koje planirate štihati ne smije biti zasićeno vodom. Najpovoljnije je štihati kada je tlo umjereno vlažno. To ćete vrlo lako provjeriti. Štihačom izvadite grumen tla širine štihače, ukoliko se lomi točno onoliko tla koliko je štihača široka slobodno krenite u radove. Štihanje je najbolje provoditi za mirna vremena i kada ste sigurni da kiša neće padati barem nekoliko sati.

Jednogodišnje korove ukopajte u tlo, dok višegodišnje odstranite sa korijenom.

Štihanje

Prednosti i nedostaci štihanja

Prednosti

  • Štihanje pomaže u kontoroli štetočinja jer im se ruši dom pa oni promrznu tijekom zime,
  • Lakše se obrađuje tlo je zemlja mrvičaste strukture zbog toga što je preko zime promrzlo.

Nedostaci

  • Duboka obrada tla može razorno djelovati na sloj humusa koji se nalazi na 10-30 cm dubine tla,
  • Ruši se dom korisnim kukcima koji moraju svoj dom potražiti negdje drugdje,
  • Poremeti se biokemijski sloj tla jer u gornjem sloju tla borave aerobne (zračne) bakterije, a u donjim slojevima anaerobne bakterije,
  • Ogoljeno tlo je izloženo eroziji - golo tlo isušuje sunce i gornji sloj raznosi vjetar,
  • Ruše se podzemni kanali glista koji prozračuju tlo ,
  • Nakon nekog vremena zemlja koja je prvotno mrvičaste strukture biva sljepljena, a kada u takvo tlo uprži sunce stvori se tvrda kora pa je otežano kopanje,
  • Takvo slijepljeno tlo ne propušta kisik, a teško prolazi i voda.
Što umjesto štihanja?

U jesen umjesto štihanja u vrt bacite kompost i rasporedite ga grabljama. Možete pobacati i polurazgrađeni kompost jer će on tijekom zime nastavljati sa razgradnjom. Tanki sloj komposta možete prekriti sa suhom travom od košnje. Zima će učiniti svoje, a ispod sloja trave ne proljeće ćete pronaći rahli sloj komposta idealan za sađenje mladih biljčica.

D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.