Matovilac
Matovilac
D. Marjanović, mag.ing.agr.
PD

Jesenska sjetva matovilca u zaštićen prostor

Matovilac je vrlo cijenjena i rasprostranjena kultura na području Europe. U narodu je poznat još kao repušac, matovilec, poljska salata, poljska loćika i matoviljak.

Temperatura je glavi čimbenika u proizvodnji povrća na otvorenom u određenom dijelu godine. Neke vrste povrća iziskuju grijane zaštićene prostore tijekom zime, dok pojedine vrste možemo uspješno uzgajati u negrijanim zaštićenim prostorima. Jedna od takvih kultura je matovilac.

Matovilac se koristi kao svježa salata zimi i u rano proljeće jer je otporan na niske temperature. Biljke mogu podnijeti temperaturu i do -15°C. Zbog svoje otpornosti na niske temperature, matovilac se najviše uzgaja na području kontinentalne klime.

S obzirom da može klijati već na 2°C idealna je kultura za uzgoj u jesen. Raste već kod 5°C, a optimalna temperatura je 10°C. Kod viših temperatura i uz intenzivnu svjetlost smanjuje se kvaliteta.

Matovilac

Priprema tla

Pripremu tla za uzgoj potrebno je obaviti najmanje 2 tjedna prije sjetve. Kod jače zakorovljenih površina preporuča se primijeniti neki od herbicida. Kako je sjeme jako sitno, sjetveni sloj mora biti fine mrvičaste strukture.

Sjetva

Za vlastite potrebe može se posijati i omaške, no za proizvodnju za tržište preporuča se sjetva u redove.

Sjeme matovilca

Sije se u redove razmaka 7-15 cm sa utroškom 50-80 sjemenki po dužnom metru u redu. Količina potrebnog sjemena varira ovisno o krupnoći sjemena. Za sjeme sitnije kalibraže koristi se 1-2 g/m2, dok za krupnije sjemenke i do 5 g. Optimlana dubina sjetve je oko 1 cm. Na težim tlima preporučuje se površinska sadnja i pokrivanje slojem pijeska. Pokrivanje pijeskom omogućuje lakše nicanje i bolje zagrijavanje tla u proljeće.

Od sjetve do nicanja obično prođe 8-10 dana.

Mlade biljke matovilca

Njega usjeva

U zaštićenim prostorima gnojidba najčešće nije potrebna. Prihrana sa dušikom u količini 30-40 kg/ha krajem zime daje dobre rezultate. Gnojidba stajskim gnojem se ne preporuča.

Berba

Bere se potpuno razvijena rozeta prije pojave cvjetne stabljike podrezivanjem u zoni korijenovog vrata tako da rozeta ostane cijela.

Ubrani matovilac

D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.