Luk srebrenac
Luk srebrenac
D. Marjanović, mag.ing.agr.

Sadnja luka srebrenca u jesen

U jesenskim rokovima sadnje, luk srebrenac se uzgaja iz lučica, a idealan je za potrošnju u rano proljeće.

Luk srebrenac u povijesti

Luk je bio jedna od prvih povrtnih kultura kojima se trgovalo na tržnicama još u vrijeme robnih razmjena. Činjenica da je luk bio hrana robovima dok su gradili piramide pokazuje nam koliko davno se uzgajao. Luk srebrenac poznati je po slabije i blažem okusu u odnosu na žuti luk. Naziv "srebrenac" dobio je zbog svojih bijelih listova ovojnice.

Odabir tla

Luk preferira duboka, propusna tla koja su bogata organskim tvarima. Teška tla koja zadržavaju vodu nikako nisu dobra jer može doći do zadržavanja vode tijekom zime što dovodi do uništenja usjeva. S obzirom da je luk osjetljiv na kiselost tla, preporučuje se uzgoj na tlima čiji je pH 6-7.

Obrada tla

Osnovnu obradu tla za jesensku sadnju potrebno je obaviti nakon skidanja predkultura i to oranjem na dubinu do 30 cm. Odmah nakon oranja u tlo je potrebo unijeti kompleksno mineralno gnojivo poput NPK 7-20-30 i tlo za sadnju pripremiti tanjuranjem.

Agrotehničke mjere uzgoja luka srebrenca

Plodored

Preporučljivo ga je saditi na površinama gdje su rasli krastavci, kupus, rajčica, paprika ili neke strne žitarice. Nikako ga nemojte uzgajati iza kukuruza, graška te lukovičastog povrća i cvijeća. Nipošto nemojte uzgajati luk iza luka jer na istu površinu smije doći tek nakon tri godine.

Sadnja

Optimalno vrijeme sadnje je druga dekada listopada.

Luk srebrenac najčešće se proizvodi iz lukovica, a sadnja počinje već u rujnu i može trajati do kraja listopada. Sade se lučice promjera 1,5-2 cm i to neproklijane. Sadnja se obavlja na gredice najčešće u četveroredne ili šestoredne trake . Razmak između redova je 25 cm, a između traka 40-50 cm. Lučice se u redu sade na razmak od 10 cm i dubinu 2-3 cm. Važno je kod sadnje dobro okrenuti lučicu. Dio lučice iz kojeg će potjerati korijenje potrebno je okrenuti prema dolje, a vrh iz kojeg će potjerati list prema gore. Jednim kilogramom lučica moguće je zasaditi površinu od 12-15 m2. Sjetva luka u zaštićnom prostoru odvija se polovicom rujna, a rasađuje se krajem listopada na udaljenost 18-20 cm i u redu 5 cm. Na većim površinama sadnja lučica luka obavlja se mehanizirano sadilicama, dok se u vrtove sadi ručno.

Prinos je uz potpunu agrotehniku od 30 do 40 tona po hektaru.

Sorta Majski srebrenac još uvijek je najpopularnija sorta za uzgoj koja je namijenjena prvenstveno za ranu proljetnu potrošnju u svježem stanju.

Mladi luk srebrenac

Njega luka srebrenca

Okvirno za proizvodnju luka srebrenca potrebno je:

  • 80-100 kg dušika,
  • 8-120 kg fosfora,
  • 100-120 kg kalija

pri čemu se polovica unosi u osnovnoj obradi tla, a druga polovica prihranom koja se radi na proljeće.

Luk srebrenac dobro podnosi niske temperature pa se ne trebate brinuti hoće li mu hladnoće naštetiti jer može preživjeti i najhladniju zimu. Ono što nikako ne voli je previše vode u tlu pa budite oprezni sa zalijevanjem.

Čuvanje luka srebrenca

Luk srebrenac se ne može dugo čuvati i u skladišnim uvjetima može najviše jedan mjesec. Čuvanje u hladnjačama može i duže.

D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.