Nezara viridula imago
Nezara viridula imago
D. Marjanović, mag.ing.agr.

Zelena stjenica - štetnik voća i povrća

Nezara viridula ili zelena stjenica prvi puta se pojavila prije dvije godine na području Republike Hrvatske. Tada nije zamjećena šteta i njezina pojava smatrala se bezazlenom, no situacija se promijenila.

Štete

Nezara viridula (zelena stjenica) polifagni je štetnik koji napada mnoge važne usjeve.

Nezara viridula stjenica je koja štetu čini sisanjem na listu, što se očituje pojavom bjeličastih točkica koje uslijed jakog napada mogu prekriti cijelu površinu lista. Pojava ovih stjenica jako je opasna na mladim biljčicama jer je mogu u potpunosti uništiti. Štetu prave ličinke i odrasli oblici bušenjem biljnog tkiva i sisanjem sokova. Plodovi gube boju na pokožici, dobijaju gorak okus i tržišno su neupotrebljivi.

Štete na rajčici

Na nekim vrstama mahunarki poput graha i soje, čini velike štete pa je ekonomski značajni štetnik na tim kulturama.

Životni ciklus

Zelena stjenica odlaže jaja u većim skupinama (30-200 jajašca) na donjoj strani lista. Jaja su bijele boje, a sa razvojem dobijaju crvenkastu boju. Ličinke obično imaju 5 razvojnih stadija i izgledom su slične odraslim oblicima, ali ne lete. Imago je intenzivno zelene boje. Odrasle muške jedinke narastu oko 12 milimetara, dok su ženke dostižu i 13 mm. Tijelo je zelene boje, a oči su crvene ili crne. Na bočnim stranama trbuha mogu se naći manje crne točkice. Oplodnja može trajati od nekoliko minuta pa sve do nekoliko dana. Ženke su sposobne odlagati jaja 3-4 tjedna nakon što postanu odrasle jedinke.

Prezimi ispod raznih ostataka bilja ili u zatvorenom prostoru, a na proljeće izlijeću i počinju razvojni ciklus. Zelena stjenica može završiti svoj razvojni ciklus u 65 do 70 dana, najčešće tijekom ožujka i travnja. U toplim klimama može imati do 4 generacije.

Odložena jaja

Nezara viridula 1. stadij

Nezara viridula 2. stadij

Nezara viridula 3. stadij

Nezara viridula 4. stadij

Suzbijanje

Vrlo su otporne na insekticide pa je najuspješnije suzbijanje postavljanje lovnih pojaseva. Insekticida koji su registrirani za suzbijanje ovog štetnika nema. Dobru efikasnost pokazao je preparat Talstar 10 EC u koncentariciji 0,05 % koji u usjevu rajčice ima 7 dana karencu.

Na Floridi su znanstvenici uspjeli smanjiti populaciju zelene stjenice pomoću parazitske muhe Trichopoda pennipes koja parazitira odrasle oblike i nimfe, dok vrsta Trissolcus basalis parazitizira i jaja.

D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.