Božićna zvijezda
Božićna zvijezda
D. Marjanović, mag.ing.agr.

Krhka i predivna božićna zvijezda

Poinsettia također poznata kao božićna zvijezda (Euphorbia pulcherrima) je komercijalno važna vrsta koja pripada u šumsku porodicu Euphorbiaceae. Autohtono vrsta potječe iz Meksika. Posebno je poznata po zeleno-crvenim listovima i sitnim neuglednim cvjetovima. Tijekom božićnih blagdana krasi domove mnogih obitelji.

Rod Euphorbia

Božićna zvijezda potječe iz Meksika gdje raste u divljini tropskih šuma na umjerenim nadmorskim visinama.

Euphorbia pulcherrima je grm ili malo stablo, obično dosežu visinu od 60 cm. Biljka nosi tamnozelene zubne listove koje mjere 7-16 cm duljine. Cvijet je sitan i neugledan najčešće crvene boje, ali može biti i narančaste, blijedo zelene, ružičaste, bijele ili mramorne boje. Crvena boja vršnog lišća dobije se pomoću fotoperiodizma, što znači da božićna zvijezda zahtijeva izmjenu dana i tame (12 sati u isto vrijeme barem pet dana za redom) kako bi se boja promijenila. Istodobno, biljke zahtijevaju obilnu svjetlost tijekom dana.

Nemojte je držati pored televizora je svjetlost koja prodire s TV ekrana sprječava nastanak lijepe žarke boje.

Postoji više od 100 kultiviranih sorti Poinsettia. U područjima izvan njezinog prirodnog okoliša, obično se uzgaja u zatvorenim prostorima gdje preferira dobro jutarnje sunce, a zatim sjenu u toplom dijelu dana.

Cvjetovi Božićne zvijezde ne privlače oprašivače.

Poinsettia - božićna zvijezda

Zahtjevi

Položaj - okrenuta prema jugu ili zapadu

Tlo – Ilovasto tlo

Vlaga – Isušeno, ne previše vlažno tlo. Zalijevanje se obavlja dva puta tjedno, a višak vode koji biljka nije usvojila potrebno je ukloniti nakon pola sata. Preporučuje se zalijevanje preko podloška kako bi se izbjegla vlaga oko korijena koja uzrokuje njegovo truljenje.

pH tla– neutralno tlo

Temperatura - 15-18 °C; tijekom cvatnje, držanje pored radijatora skraćuje životni vijek ove krhke biljke.

Kako sačuvati biljku i produžiti period cvatnje

Biljka zahtijeva svakodnevno razdoblje neprekinutih, dugih, tamnih noći, nakon čega joj treba osigurati jako dnevno sunčevo svjetlo. Ovaj period izmjene tamne i svjetlosti potrebno joj je osigurati u jesen i to neprekinuto dva mjeseca.

U travnju odrežite grane na dužinu 10 cm i preselite ih u prostoriju gdje je maksimalna dnevna temperatura 15-18 °C. Za pravilno bojanje temperatura bi se trebala kretati oko 18 °C, pa pripazite da nije previše hladno.

Na proljeće ju je potrebno presaditi u svjež supstrat.

D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.