Štitaste uši na čempresu
Štitaste uši na čempresu
D. Marjanović, mag.ing.agr.
Ivan Biro

Bijele nakupine na čempresu

Ovaj članak napisan je kao odgovor na slijedeći korisnički upit:

Znate li što bi možda bile ove bijele nakupine na čempresu?

Ivan Biro, 21. lipnja. 2019. 16:07

Posljednjih godina bilježimo sve veći napad neželjenih organizama na čemprese, juniperuse i tuje na našim okućnicama. Osim lisnih ušiju, vrlo često se pojavljuju i štitaste uši koje se hrane biljnim sokovima, a jaki napad može dovesti do potpunog sušenja ukrasnih četinjača.

Štitaste uši insekti su koji se hrane sokovima unutar stabljika, grančica i listića čempresa. Čempres nastanjuju u kolonijama koje izlučuju ljepljivu mednu rosu koja privlači mrave. Teški napad uzrokuje žućenje lišća, kovrčanje i deformaciju cijele grančice.

Štitasta uš se najčešće pričvršćuje s unutarnje strane iglica pa je bitno pregledavati ima li zaraze. Početna zaraza je vidljiva tek kada se grančice odmaknu. Tijelo štitastih ušiju prekriveno je voštanim izlučinama što dodatno otežava njihovo suzbijanje.

Štitaste uši na čempresu

Štitaste uši na čempresu

Štitaste uši na čempresu

Kako se riješiti štitastih uši?

U Hrvatskoj ne postoji sredstvo koje je registrirano za suzbijanje štitastih ušiju na čempresima kada je zaraza u podmuklim stadijima, no pomoći ima. Najbolje je orezati i uništiti zaražene grančice te primijeniti biostimulator koji će pomoći čempresu da prebrodi nepovoljne uvjete. Preporučuje se suzbijanje upotrebom mineralnih ulja u koncentraciji 2%, a zimi 3-4 %.

D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.