Lonicera
Lonicera
D. Marjanović, mag.ing.agr.

Zimzelena penjačica za osunčane balkone

Ovaj članak napisan je kao odgovor na slijedeći korisnički upit:

Imam terasu na drugom katu koja je prijepodne na suncu. Kuća je u Zadru. E sad zanima me koja penjačica bi mi uspijevala na toj poziciji da mi malo napravi hladovinu i sakrije od pogleda. I penjačicu koja bi uspijevala u saksiji. Voljela bih da je zimzelena.

Lea Babić, 27. lipnja. 2017. 16:09

Zimzelene penjačice pravi su dekorativni majstori za balkone i terase. Mogu biti bujne i vrlo elegantne. Uglavnom se sade uz ogradu ili zidove kako bi uljepšale ambijent, stvorile hladovinu i zaštitile nas od neželjenih pogleda.

Zimzelena penjačica koja će uspješno ukrašavati vaš balkon, a odgovara joj osunčano mjesto i mediteranska klima Zadra je Lonicera (u narodu poznata kao kozja krv ili orlovi nokti).

Ova penjačica ima slatko mirisne cvjetove i veliki broj sorata (u Hrvatskoj se uzgaja oko dvadesetak). Najpopularnije vrste se upotrebljavaju za živice, a postoje i nisko rastuće vrste koje se koriste kao pokrivači tla. Neke vrste cvatu u zimi, a druge u proljeće i ljeto. Cvjetovi su u parovima, a slijede ih bobice. Lako ih je uzgojiti iz reznica i dobro rastu u sjeni. Ukoliko se uzgaja u vrtovima potrebno je biti oprezan jer gotovo neuništiva penjačica, dužina stabla može biti i viša od 4 metra.

Postoji jedna mana ove biljke - poprilično je "neuredna" pa puno bolje izgleda ako se pusti da se penje preko ograde nego kada se veže uza zid kuće.

Za područje Zadra preporučila bih sadnju Lonicera henrdy ili Lonicera heleana. Lonicera henryi ima crvene do ljubičaste cvjetove koji su u sredini žute boje. Cvijeta od ranog ljeta pa sve do jeseni. Nakon cvatnje razvijaju se male crne bobice koje vole jesti ptice. Lonicera heleana ima manji broj bijelih sitnijih cvjetova koji u vrijeme procvjetavanja poprime žutu nijansu. Ova vrsta se sama upliće uz armaturu i naraste do 3 metra.

Lonicera

Lonicera u teglama

Lonicera je jedna od rijetkih penjačica koja uspješno raste i u teglama. Potrebno joj je osigurati što dublju i širu posudu (dubina minimalno 50 cm, a i širina toliko). U teglu stavite supstrat bogat humusom i posadite biljku. Ona će tokom cijele sezone cvatnje uljepšavati vašu terasu.

Uzgoj i njega

Traži dosta vlažno tlo pa je potrebno redovito zalijevati. Uspijeva na suncu ili u laganoj sjeni. Lako podnosi vrućine i duže sušne periode. Ipak, za korijen je poželjno da uvijek bude u hladu.

Orezivanjem ove penjačice potrebno je ukloniti neželjene grane i dio starih izboja nakon cvatnje. Zimi ju je potrebno jače orezati kako bi naredne godine bogato cvjetala. Pred zimu je skratite na visinu od 60ak cm.

Razmnožava se povaljenicama ili stavljanjem poluzrele reznice ljeti u hladno klijalište.

Oslonac - Lonicera traži potporu oko koje će se uvijati i penjati. Bez oslonca formira biljni tepih.

Lonicera

D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.