Hortenzija
Hortenzija
D. Marjanović, mag.ing.agr.

Divne hortenzije

Svako cvijeće ima tajne vezane uz uzgoj, a kada jednom naučite tajne za uspješan uzgoj hortenzija, one će vam cijelo ljeto vraćati predivnim cvjetovima.

Hortenzija se uspješno uzgaja kao sobna biljka, ali može rasti i u vrtu na polusjenovitom položaju. Ovaj prekrasni listopadni grm naraste 1,5 metara, a potječe iz Japana. Odlikuje se velikim listovima i još većim cvjetovima u obliku štitka. Vrlo su cjenjene jer imaju raskošne cvjetove čija se boja mijenja ovisno o sastavu i kiselosti tla od plave do ljubičaste, ružičaste i crvene.

Ukoliko je pH tla 4 - 5 (kiselo tlo) cvjetovi će biti plave boje, a u manje kiselom tlu (pH 5,5 - 6) ružičaste i crvene boje.

Želite li da vaše plave hortenzije zadrže tu boju ili da ružičaste pretvorite u plave jednom mjesečno u vodu za zalijevanje dodajte stipsu (aluminijev alaun).

Sam naziv Hydrangea (hortenzija) govori nam da ova biljka treba puno vode (grčko ime hydor – voda i angos posude). Čim se tlo malo osuši hortenzija djeluje uvenuto pa ju je potrebno potopiti u vodi. Međutim, često potapanje nije dobro pa je bolje obilno zalijevati, za vrijeme velikih vrućina i dva puta dnevno.

Plava hortenzija

Bijela hortenzija

Rezidba

Ukoliko živite u hladnijim krajevima, pričekajte proljetnu rezidbu jer će tako ocvali cvjetovi štititi cvjetne pupove. Prilikom rezidbe potrebno je odstraniti sve stare izboje. Ako se hortenzije odrežu u razini tla, cvjetati će tek iduće godine.

Gnojidba

Gnoje se specijalnim gnojivom koje se kupi u vrtnom centru, mineralna gnojiva im ne odgovaraju. Prihranu je potrebno obaviti na proljeće i tijekom vegetacije.

Savjeti za uzgoj hortenzija

  • Hortenzije ne traže hladovinu tokom cijelog dana, dobro uspijevaju i na djelomičnom suncu.

  • Sadnja ispod drveća nikako nije dobra jer se ne vole boriti sa drugim biljkama za hranu i vlagu. Osim toga, agresivno korijenje nekog drveća može im naštetiti.

  • Najbolje vrijeme za presađivanje hortenzija je proljeće ili rana jesen. U jesen ih je potrebno presaditi tek kada izgube svo lišće.

  • Redovito zalijevanje je neophodno posebno za vrijeme ljetnih žega.

  • Hortenzije sadite sa biljkama koje zahtijevaju slične uvijete za rast poput begonije, lemprike, vodenike.

  • Hortenzije bujno cvatu ukoliko se ne orezuju jako, potrebno je odstraniti samo suhe i ocvale cvjetne lopte i to iznad cvjetnih pupova.

Zaštita od zime

Na izloženim položajima potrebno ju je zaštiti od zime i mrazeva. Cvjetovi mogu izdržati temperaturu i od -10 °C. Ocvale cvjetove potrebno je orezati u jesen nakon cvatnje kako bi spriječili da snijeg polomi grane.

D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.