Jabuka
Jabuka
D. Marjanović, mag.ing.agr.

Ljetna rezidba voćaka

Ljetna rezidba preporučuje se za sve voćne vrste i svakako je preporučljivo obaviti je, jer sa zelenom rezidbom uklanjamo i 50% grana koje bi se ionako odstranile zimskom rezidbom.

Zelena rezidba jednako je važna kao i zimska rezidba, ali se u nasadima vrlo rijetko ili čak nikada ne provodi. Posebno je važno provoditi zelenu rezidbu za breskvu jer se ona odlikuje snažnim vegetativnim rastom. Zelenu rezidbu kod bresaka potrebno je napraviti nakon berbe. Korisna je i za marelicu jer ona često strada od apopleksije ukoliko se orezuje u mirovanju. Kod jabuke i kruške zelena rezidba provodi se u srpnju.

Zelena rezidba obavezna je mjera za uzgojne oblike kako što su kordonci, vretenasti grm i vitki vretenasti grm. Pravovremeno izvođenje zelene rezidbe u mnogim slučajevima određuje prinos naredne godine, jer se u drugoj polovini vegetacije vrši diferencijacija i razvoj cvjetnih pupova koji sljedeće godine donose rod. Ukoliko se zelena rezidba ne obavi, ti pupovi ostaju u sjeni i smanjuje se diferencijacija cvjetnih pupoljaka što se negativno odražava na rod.

Zelenom rezidbom odstranjujemo mladice iz sredine krošnje kako bi krošnja bila što bolje osvjetljena. Previše gusta krošnja pogoduje razvoju biljnih bolesti i štetnika, zrenje plodova je otežano te su slabije obojani u odnosu na karakterističnu boju za uzgajanu sortu. Izvođenjem određenih zahvata zelene rezidbe vrši se obnavljanje rodnog drveta i inicira se forimiranje grančica drugog i trećeg reda na kojima će se formirati rodni elementi. Ljetnom rezidbom uklanjaju se i vodopije - uspravne mladice izrasle u istoj godini. Vodopije iscrpljuju voćku i ne donose rod.

Rezidbom u ljetu treba odstraniti i jače grančice pri vrhu grana, prevelike grančice na nepoželjnim mjestima koje će konkurirati grana odabranim za uzgojni oblik. Uz to potrebno je prorijediti i preguste grančice.

Uz sve nabrojano, zelena rezidba ima još jednu vrlo važnu ulogu. Odstranivanjem nepotrebnih grana smanjuje se transpiracija - isparavanje vlage što voćkama pomaže da bolje podnesu ljetnu sušu.

D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.