Bijelo vino
Bijelo vino
D. Marjanović, mag.ing.agr.

Vinski kamen - nestabilnost koja može uzrokovati zamućenje vina

Vinski kamenac u narodu poznat još kao sriješ, birza, kleger mješavina je kalijeva hidrogentartarata ili kalijeve kisele soli i kalcijeva tartarata. U vino dolazi putem mošta, a taloži se alkoholnim vrenjem mošta.

Vinski kamen se vrlo često hvata za stijenke posuda u kojima se nalazi vino, a vinarima uvijek zadaje posao i glavobolje jer sloj naslaga može biti i preko jednog centimetra. Naslage koje se talože po stijenkama i dnu posude u obliku su kristala. Pokazalo se da je taloženje ovih soli u vinu izraženije što mošt ili vino sadrži više kiselina, kada vino ima veći postotak alkohola te kada su više temperature u objektu.

Kristali kalcijeva tartarata

Problemi koje uzrokuje vinski kamen:

  1. U sloju gdje je vinski kamen, nakon pranja ostaju neravnine pa se u tim udubinama zadržava vinski talog i mikroorganizmi.
  2. Zamućuje vino koje nema bistrinu

Prevencija – kako spriječiti taloženje vinskog kamena na stijenke posuda

Niske temperature tijekom zimskog perioda najjednostavniji su i najefikasniji način stabiliziranja vinskog kamena. Ako se utvrdi da je vinski kamen u vinu nestabilan, preporučuje se otvaranje vrata i prozora na podrumskim prostorijama kako bi se rashladilo.

Drugi način je značajno skuplji jer se stabilizacija obavlja pomoću frigo uređaja koji troše struju. Pomoću frigo uređaja temperatura prostorije se snizi na 1-2 °C

Vinska kiselina, otopljena u vodi s kristalnom ljubičastom pH-indikatorom, oblikuje ove prekrasne slike dok kristali rastu iz prezasićene vodene otopine nastale isparavanjem vode

Kako se riješiti vinskog kamena s posude?

  1. Kod drvenih bačvi kroz vranj u bačvu unese se lanac koji se na vanjskoj strani učvrsti tako da cijeli lanac ne padne u bačvu te vruća voda. Valjanjem bačve lanac će skinuti kamen koji se uhvatio za stijenke.
  2. Kod inox posuda čišćenje se obavlja mehanički, pomoću četke i vruće vode ili laganim udarcima čekićem.
  3. Kemijsko odstranjivanje obavlja se pomoću 10 % otopine natrijeva karbonata (Na₂Co₃)

Nakon bilo kojeg načina čišćenja posude potrebno je posudu oprati vodom, a drvenu još osušiti sulfitirati.

Valja napomenuti kako vino koje je bilo u posudi gdje se nataložilo vinskog kamena, nikako ne znači da je vino loše kvalitete. Također, ne treba prebacivati krivnju na podrumara te tvrditi da je nešto loše i nedozvoljeno napravio s vinom. Pravljenje taloga pokazatelj je kako se vino drži u uvjetima koji nisu idealni za skladištenje vina, pa bi možda trebalo razmisliti o adekvatnijoj prostoriji. Vinski kamen je jedan prirodni sastojak koji je nestabilan i zbog toga dolazi do taloženja. Vino se može pretočiti i dalje nesmetano konzumirati.

Izvori:

D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.