Skinuto lišće oko grožđa
Skinuto lišće oko grožđa
D. Marjanović, mag.ing.agr.

Skidanje lišća u zoni grožđa

Tijekom kolovoza skidamo lišće u visini grožđa kako bi grozdu osigurali bolju prozračnost i osvjetljenost čime smanjujemo vlagu unutar grozda, a osiguravamo i bolje dozrijevanje.

Kolovoz je mjesec kada se izvodi skidanje lišća u zoni grožđa. S tim poslom ne treba žuriti jer je loza sada u punom razvoju, a lišće joj je potrebno kako za osnovne životne procese, tako i za zaštitu od tuče koja je velika nepogoda.

Kada krenuti sa skidanjem lišća

Skidanje lišća obavlja se 15-30 dana prije berbe tako da se na rodnim mladicama uklanja dio lišća u zoni grozdova. ovisno o sortimentu koji je u vinogradima, sa skidanjem lišća kreće se u različito vrijeme. Ako u vinogradu prevladavaju kasnije sorte poput Graševina, Rajnski rizling, Kraljevina i sl., sa skidanjem lišća potrebno je početi kasnije (oko 1. rujna).

Sa skidanjem je potrebno krenuti kada bobice počnu "meknuti" tj. u fazi šare. Ranije skidanje lišća može dovesti do pojave paleži na grožđu. Isto tako, ukoliko je godina bila jako suha, skidanje lišća se ne preporučuje isto iz opasnosti od pojave paleži na bobicama.

Pravilno skidanje lišća

Lišće se skida sa obje strane do visine zadnjeg grozda. Najprije se uklanja lišće iz unutrašnjosti trsa i ono sa sjeverne strane.

Skinuto lišće oko grožđa

Prednosti skidanja lišća

Ovim zahvatom postiže se bolja prozračnost i osvjetljenost grožđa pa je i dozrijevanje bolje, smanjuje se vlaga unutar grozdova i djelotvornija je zaštita od sive plijesni.

Izloženost bobica suncu utječe na povećane količine šećera za čak 3,5 % u odnosu na one bobice koje su bile u sjeni, također smanjuju se ukupne količine kiselina i to za 1,2 g/l.

D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.