Botrytis cinerea (Siva plijesan)
Botrytis cinerea (Siva plijesan)
D. Marjanović, mag.ing.agr.
Agronomija.info

Siva plijesan "čeka" početak zriobe grožđa

Siva plijesan naseljava grozd još dok je on u fazi cvatnje. Tada uđe u zelenu bobicu, peteljku i peteljčicu te čeka 2 mjeseca kako bi počela zrioba bobica i idealni uvjeti za eksplozivno širenje zaraze..

Mnoge vinograde pred berbu pogodi kišno vrijeme i tada se na bobicama i grozdovima mogu uočiti smeđe mrlje te truljenje grožđa. Nedugo nakon pojave smeđih mrlja grozd prekriva siva prevlaka. Iako se siva plijesan pojavljuje još od cvatnje, najopasnija je u fazi dozrijevanja grožđa. Ova bolest karakteristična je u dobro njegovanim vinogradima, koji su redovito gnojeni pa se često naglašava kako je siva plijesan "bolest dobrih vinograda".

Životni ciklus sive plijesni

Siva plijesan polifagna je gljivica (parazititra veliki broj biljaka) koja prezimi u obliku sitnih kvržica na rozgvi i otpalom lišću. Nakon što zaraženi biljni dijelovi odumru nastavlja živjeti kao saprofit. Ispod kore formira micelij ili sklerocij u kojima na proljeće nastaje veliki broj konidija. Gljiva prezimi i u pupovima tako da na proljeće postoji obilan izvor zaraze, spore tada klijaju uz kap vode u kojoj se nalazi inicijalna hrana poput ostatka cvjetova. Kasnije se spore hrane šećerima koji izlaze iz bobica koje su već počele zriti.

Ukoliko je kožica bobice oštećena uslijed tuče, insekata ili pucanjem zbog naglog povećanja rasta kiše, zaraza se može ostvariti i bez hrane.

Vrlo je važno znati da se siva plijesan naseljava u grozdiće već pred kraj cvatnje, no tada gljivica nije parazit već se hrani ostacima cvjetova. Ukoliko dođe period vlažnog vremena, ostaci cvjetova postaju dobra početna hrana još uvijek saprofitnoj gljivici.

Kako grozd raste i lagano se zatvara gljivica se iz latentne faze aktivira u parazitsku fazu te napada bobe, peteljčice, peteljke. Pred zriobu štete postaju vidljive i ako nastupi kišno vrijeme bolest se eksplozivno širi.

Siva plijesan

Zaštita

Ukoliko želimo suzbiti sivu plijesan potrebno je provoditi tretiranje neposredno poslije cvatnje jer prskanje po principu "spasiti što se spasiti da" nije efikasno.

Agrotehničke mjere koje je poželjno provoditi:

  • čišćenje listova tijekom ljeta kako bi se povećala prozračnost unutar trsa,
  • uklanjanje zaperaka koji guše čokot,
  • umjerena gnojidba.

No, potpuna zaštita od sive plijesni nije moguća bez botriticida. Danas na tržištu ima nekoliko preparata koji se mogu uklopiti u program zaštite, a nemaju nikakav utjecaj na fermentaciju mošta.

Preparat Konc [%] Količina Napomena
Collis 0,3-0,4 300-400 ml pred cvatnju i nakon cvatnje do zatvaranja grozda uz dodatak FORUM STAR
Cantus 0,1-0,12 100-120 g odmah nakon cvatnje i u zatvaranju grozda
FORUM STAR 0,2 200 g pred cvatnju i odmah nakon cvatnje uz dodatak COLLIS
Switch 0,08-0,1 80-100 g prvo prskanje treba obaviti već u cvatnji, drugo u vrijeme zatvaranja grozda i završno u fazi promjene boje ili mekšanja boba
Teldor SC 0,1-0,15 100-150 ml može se tretirati prije zatvaranja grozdova i u vrijeme mekšanja bobica vinove loze odnosno u početku sazrijevanja
D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.