Zlatna žutica vinove loze
Zlatna žutica vinove loze
D. Marjanović, mag.ing.agr.

Obavijest vinogradarima Međimurske županije

Obavijest vinogradarima (predavanje o zlatnoj žutici vinove loze)!

Savjetodavna služba podružnica Međimurske županije tijekom jeseni-zime 2017./18. u suradnji s udrugama vinogradara i jedinicama lokalne samouprave u Međimurskom vinogorju nastavlja organizirati i provoditi stručna predavanja o mjerama za sprječavanje širenje i iskorjenjivanje zlatne žutice vinove loze (Grapevine Flavescence dorée MLO)!

Tablica 1. Raspored predavanja za vinogradare i vinare o mjerama za sprječavanje širenje i iskorjenjivanja zlatne žutice vinove loze:

Datum i vrijeme Mjesto Prostorija Ciljana skupina
06.12. 2017. (srijeda) u 18.00 sati Železna Gora (Restoran Terbotz) Lovačka prostorija (1. kat) Članovi Društva „Hortus Croatiae“
07.12. 2017. (četvrtak) u 18.00 Štrigova Prostorija iznad pošte Vinogradari s područja općine
12.12. 2017. (utorak) u 18.00 sati Sveti Martin na Muri Prostorija iznad pošte (1. kat) Vinogradari s područja općine
15.12. 2017. (petak) u 18.00 sati Macinec 61 Caffe-bar „Žir-As“ Klub „Vinoljub“ (godišnja skupština)

Stanje u Međimurskom vinogorju! Sukladno proglašenju demarkiranih područja (NN 51/2017) na području Međimurske županije zlatna žutica vinove loze se smatra ograničeno prisutna pri pojedinačnom trsju u pojedinim vinogradima na području katastarskih općina Sveti Urban, Dragoslavec i Železna Gora (ove katastarske općine uključuju 439 vinogradara sa površinom 400,3 ha)! VAŽNO: Krajem ljeta i početkom jeseni 2017. zlatna žutica se proširila, te je u proteklom razdoblju započelo ili su već obavljena prva krčenja jače zaraženih vinograda (zaraza >20 %) (kod šest vinogradara na ukupnoj površini do 3 ha)!

Preuzeto sa http://www.savjetodavna.hr

D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.