Pupovi vinove loze
Pupovi vinove loze
D. Marjanović, mag.ing.agr.

Određivanje potencijalne rodnosti pupova vinove loze

Tijekom jeseni i zime vinova loza nalazi se u fazi mirovanja, a sadržaj vode u trsu značajno je smanjen i iznosi svega 50%.

Mirovanje pupova vinove loze traje tijekom rujna i listopada. U tom periodu iako vladaju povoljni klimatski uvjeti pupovi se ne aktiviraju. Organsko mirovanje loze nastavlja se i tijekom studenog i prosinca kada su vani nepovoljni uvjeti za rast i aktivaciju. Sa početkom studenog pa sve do kraja siječnja mirovanje pupova odvija se paralelno sa mirovanjem cijelog čokota.

Uslijed utjecaja niskih temperatura (jesenski i zimski mrazevi) smanjuje se period organskog mirovanja. Naime, pupovi se mogu aktivirati sredinom siječnja što se koristi za utvrđivanje njihove potencijalne rodnosti.

Da bi procijenili potencijalnu rodnost pupova potrebno ih je držati u toplim prostorijama poput staklenika ili plastenik. Pod utjecajem povoljnih klimatskih uvjeta dolazi do aktivacije pupova i rasta rozgve (jednogodišnje drvo na dvogodišnjem).

Korištenje pupova tijekom zime dragocjeno je za utvrđivanje potencijalne rodnosti te određivanje dužine rezidbe i jačine opterećenja čokota rodnim pupovima. Ukoliko pupove držimo u vodi preko stiropola ili lima, a u prostoriji je toplo, dolazi do formiranja mlade rozgve koja krene cvasti (unutar 20 dana). Prebrojavanjem aktivnih pupova te rasporedu po družini rozgve može se unaprijed donijeti odluka o rezidbi.

Pup vinove loze

D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.