Razlozi žućenja lišća
Razlozi žućenja lišća
D. Marjanović, mag.ing.agr.
PD

Zašto moje bilje žuti?

Ovaj članak napisan je kao odgovor na slijedeći korisnički upit:

Zanima me opće pitanje, recimo za sve biljke,. Zašto dolazi do žutenja lišća pri dnu same biljke,a time im je i sve ukupan razvoj usporen, odnosno, ugrožen,?(kao da su uvijek iste visine,a po karakter.su veće) Šta im fali, ili suprotno?

Goran Bubanj, 08. kolovoza. 2019. 22:00

Pojava žućenja listova događa se mnogim vrtlarima, jednog dana shvatiš da su listovi rajčice žuti i nemaš pojma zašto. Biljke vrlo često reagiraju na nepovoljne vremenske prilike, a kao najčešći znak pojavljuje se žuto lišće. Osim vremenskih prilika, postoji još nekoliko čestih razloga zašto biljke žute.

Kada uočite da je lišće žućkasto vrijeme je da pokušate naći uzrok i rješenje problema. Čak i nakon što pronađete problem i ispravite ga, velike su šanse da će požutjelo lišće s vremenom otpasti. Među razlozima zašto biljke žute su:

  1. Uvjeti okoline (svjetlo, temperatura, pH supstrata),
  2. Štetnici ili bolesti korijena
  3. Previse ili premalo vode
  4. Nedovoljna ili prekomjerna gnojidba
  5. Starenje
  6. Virusne infekcije

1. Uvjeti okoline (svjetlo, temperatura, pH supstrata)

Žućenje lišća može biti uzrokovano nedostatkom svjetla. Bez svjetla koje bi dopiralo do lišća dolazi do ograničavanja fotosinteze bez koje se ne stvara klorofil. Povećanjem količine svjetla raste fotosinteza i stvaranje klorofila. Biljka koja žuti zbog nedostataka svjetla obično žuti na strani koja nema dovoljno svjetlosti. Premjestite biljku na sunčanije mjesto.

Temperatura je važna za boju lišća. Suviše visoka ili niska temperature utječu na boju i rast bilja. Strujanje hladnog zraka potiče žućenje lišća. Preporučuje se sobno bilje staviti dalje od klima uređaja. Hladni propuh ubrzava žućenje lišća kod tropskih vrsta.

pH tla također može biti previsok pa dolazi do kloroze. Dobro je koristiti pH metar kako bi osigurali optimalne uvjete rasta.

Svjetlo je vrlo važno za proces fotosinteze

2. Štetnici ili bolesti korijena

Štetnici poput lisnih ušiju, grinja, trisa, bijelih mušica sisaju sokove u lišću te ju iscrpljuju. Reakcija biljke vidljiva je na cjelokupnom zdravlju, a vrlo često lišće poprima žutu boju te se listovi ljušte i otpadaju. Napad štetnika primijetiti čete i pojavom sitnih rupica na lišću.

Bolesti korijena razvijaju se u tlima sa slabom drenažom. Razvoj patogenih gljivica na korijenu biljke ograničavaju sposobnost biljke da upija vodu i hranjiva što ozbiljno utječe na njezino zdravlje. Korijen vrlo kako istrune, a s njim i cijela biljka.

Štete na lišću nastale hranjenjem kukaca

3. Previše ili premalo vode

Prekomjerno zalijevanje ili visoke razine podzemne vode čest su krivac za žućenje biljaka. Ako je biljka počela žutjeti, obavezno provjerite tlo u posudi. Kada biljke ne dobivaju dovoljno vode dolazi do odbacivanja lišća kako bi smanjile transpiraciju te očuvale vodu. Prije nego odbaci lišće doći će do njegova žućenja. Previše vode može biti jednako štetno jer dolazi do preplavljenja korijena koji bez kisika umire (miris truljenja).

Trulež korijena zbog prevelike vlage

4. Nedovoljna ili prekomjerna gnojidba

Žutilo na biljkama često se povezuje s ishranom. Ako je na listu vidljiv neobičan “uzorak” žutila to je gotovo uvijek problem s hranjivima. Vrlo često ljudi koriste previše hranjiva kako bi biljkama ubrzali rast, a ne razmišljaju da tako stvaraju toksično okruženje za rast biljaka.

Ako ste svjesno pretjerali s gnojidbom preporučujem izmjenu supstrata u kojem raste biljka, no moram naglasiti da uslijed presađivanja biljke može doći do “transplantacijskog šoka” koji također dovodi do žućenja i odbacivanja lišća.

Nedostatak kalija

Nedostatak dušika

Nedostatak cinka

5. Normalno starenje

Sa starenjem biljaka, donji listovi žute i otpadaju. To je normalan dio rasta i razvoja. Ovo je vrlo česta pojava kod biljaka poput Dieffenbacia i Dracaena koje su vrlo popularne sobne biljke.

6. Virusne infekcije

Ako je vaša biljka zaražena nekim od virusa vrlo često možete uočiti žute mrlje na lišću po cijeloj biljci. Uz žutilo, često se pojavljuju deformirani listovi, stabiljke i cvjetovi.

Virusne infekcije ne mogu se izliječiti i može doći do širenja zaraze na okolno bilje. Odbacite bilje za koje sumnjate da je zaraženo virusom.

Žućenje lista zbog zaraze virusom

D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.