Žir
Žir
D. Marjanović, mag.ing.agr.
Čitatelj

Kako uzgojiti hrast iz žira?

Ovaj članak napisan je kao odgovor na slijedeći korisnički upit:

Da li mozete da mi date precizne instrukcije na koji način od žira hrasta platana da podignem mladicu , gdje da ga posadim ? Moze li u saksiju manju i na koji način ?

Čitatelj, 13. listopada. 2019. 09:29

Hrast je vrsta drveća koji ima jednu od najljepših krošnji pa ga često mnogi zemljovlasnici žele uzgojiti. Uzgoj hrasta iz žira nije jednostavan proces i traje više od godinu dana pa zahtjeva određenu strpljivost.

Sadnja

1. Sadnja direktno u tlo

Prije sadnje žira preporučuje se ispiranje toplom vodom kako bi se smanjio negativan učinak ličinka štetnika i gljivica. Najjednostavniji način sadnje žira je na otvoreno tlo u vrtu, tako se hrast i razmnožava u šumskim područjima. Žir je potrebno položiti horizontalno na dubinu 5-6 cm. S obzirom na to da hrast voli sunčana područja, odaberite adekvatno mjesto sa što više sunčanih sati. Poželjno je sjeme posaditi najmanje 6 m od ostalih stabala i zgrada jer mu je korijenov sustav snažan. Preporučuje se u sadnu jamu dodati malo šumskog tla koje će povećati uspješan razvoj sadnica. S obzirom na slabu klijavost preporučujem sadnju nekoliko žireva odjednom.

2. Sadnja u kontejnere (saksije)

Ako se ipak odlučite zasaditi žir u teglu (saksiju) i sadnju obaviti na proljeće, tijekom zime morate žireve staviti u stanje hibernacije. Hibernacija je postupak u kojem žir stavite u posudu koja je napunjena piljevinom, mahovinom ili korom drveta. Važno je posudu dobro zatvoriti. Posudu sa žirom potrebno je držati na temperaturi od 0 °C. U toj posudi sjeme bi trebalo držati 60 dana prije klijanja i redovito ga prskati i miješati. Podloga mora biti lagano vlažna. Kada uočite prve korjenčiće znači da je vrijeme za sadnju. U tegle (saksije) se može staviti mješavina šumskog tla i supstrata za uzgoj presadnica.

Kada biljka dosegne visinu do 15 cm i imaju barem 5 jakih, zdravih listova, vrijeme je za sadnju na stalno mjesto na otvoreno. Mjesto na otvorenom koje je odabrano za sadnju mora biti humusno i je suviše suho. Sadnju obavite na dubinu kao što je bilo u posudi. Da bi zaštitili mjesto sadnje od isušivanja preporučuje se oko sadnice pobacati piljevinu ili mulch.

Hrast

Njega

Prve dvije godine treba redovito zalijevati. Tek nakon druge godine može se pristupiti gnojidbi.

Koji su problemi kod uzgoja hrasta iz žira?

Šetajući šumama ili parkovima lako se pronalaze žirevi koji se mogu zasaditi u vrtu, no vrlo je teško odrediti kvalitetan i najprikladniji žir za sadnju. Ako odraslo deblo ima bilo kakve znakove bolesti, velike su šanse da je i sam žir zaražen, a to oku nije uvijek vidljivo. Ako zaraženi žir i proklije, sadnice mogu biti loše kvalitete.

Hrast

D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.