Čempres Leylandii
Čempres Leylandii
D. Marjanović, mag.ing.agr.

Čempres Leylandii i lovor višnja - žive ograde

Ovaj članak napisan je kao odgovor na slijedeći korisnički upit:

Možete li mi reći da li je izvodljivo od čempresa lejlanda koji je hibrid , tj. od njegove mladice podići mladi čempres i na koji način , takodje me isto interesuje i za lovor visnju . Hvala.

Darko Nikolić, 14. listopada. 2019. 01:20

Ove brzorastuće biljke s prekrasnim zelenim gustim granama najčešće se razmnožavaju reznicama, a uspijeh ukorjenjivanja najviše ovisi o zdravstvenom stanju reznice.

Čempres Leylandii

Čempres Leylandii izvrsna je biljka za formiranje žive, guste i dugotrajne žive ograde. Prikladna je za uzgoj kako na kontinentu tako i na obalnim područjima. Vrlo brzo raste, pa na optimalnom mjestu uz dosta vode može narasti preko 1 m na godinu. Uspravnog je rasta I može narasti više od 30 metara.

Čempres

Kakav položaj voli?

Preferira sunčan ili polusjenoviti položaj, raste u većini dobro dreniranih tipova tla. Izrazito dobro podnosi vjetrovita područja.

Sadi se na razmak od 50-100 cm. S obzirom na to da se sadi za živu ogradu zahtjeva 1-2 puta godišnje orezivanje.

Razmnožavanje

Želite li razmnožiti Leylandii najlakši način je uzimanje reznica. Reznice se uzimaju od ožujka -lipnja. Najbolje je uzeti reznice dugačke 15-30 cm koje su zdrave. Rez reznice obavite ispod pupoljka I odstranite trećinu lišća s kraja grančice. Najuspješnije razmnožavanje postiže se s reznicama stabala mlađih od 10 godina.

Za razmnožavanje je potrebna posuda (tegla), kompost I pijesak te stimulatori rasta korijena.

Posudu napunite supstratom (pokušajte pronaći supstrat namijenjen za sadnju četinjača), a reznice umočite u prah za poticanje ukorjenjivanja te umetnite u rubu koju ste napravili u tegli. Supstrat bi trebalo pomiješati s pijeskom u omjeru 50:50. Uzmite više reznica jer neće sve uspjeti. Na proljeće se može obaviti presađivanje u veće posude I uzgajati ih tako nekoliko mjeseci. Supstrat redovito vlažite.

Lovorvišnja razmnožavanje i njega

Bijeli cvjetovi lovor višnje nešto je najljepše što možete gledati u svojem dvorištu. Ovo malo ukrasno drvo uzgaja se kao živa ograda, a može narasti i do 5 metara. Cvjeta u proljeće.

Uvijek se savjetuje sadnja u jesen, iako je moguća sadnja i u proljeće, ali se ne preporučuje. Zahtjeva osunčana mjesta, ali se može saditi i u sjeni, ali onda slabije napreduje.

Razmnožavanje se obavlja reznicama i sjemenom. Preporuka je razmnožavanje reznicama jer je brža i lakša metoda. Reznice se uzimaju na proljeće ili jesen. S vrhova grma uzima se reznica dužine 15-25 cm te se odstrani 2/3 donjih listova. Rez mora biti kos i ispod pupa. Isto kao i kod razmnožavanja Čempresa Leylandii, reznice je potrebno umočiti u prah za poticanje ukorjenjivanja te staviti u supstrat kojeg je potrebno držati vlažnim. Preporučujem korištenje supstrata koji nema startno gnojivo, te sadrži veći udio perlita.

Dok traje proces ukorjenjivanja reznice moraju biti na sjenovitom mjestu.

Nakon nekoliko mjeseci reznica će se ukorijeniti, a lovor višnja će biti spremna za sadnju na otvoreno.

Lovor višnja

D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.