Grmolika ruža
Grmolika ruža
D. Marjanović, mag.ing.agr.

Njega i rezidba grmolikih ruža

Ovaj članak napisan je kao odgovor na slijedeći korisnički upit:

U nastavku Vam šaljem mislim sliku ruže. pa ako mi možete reći ako je to vrsta grmolike ruže i šta da napravim da ju sredim i da ima više cvjetova jer do sad ih je bilo jako malo.

Dolores Fable, 08. studenoga. 2019. 09:45

Kako bi ruže zasjale u svom punom sjaju obavezna je redovita prihrana i orezivanje. Na koji način i kojim intenzitetom orezujemo ruže ovisi o vrsti.

Floribunde i čajevke orezuju se na drugačiji način od grmolikih ruža.

Grmolike ruže treba jednom do dva puta godišnje prorjeđivati i uklanjati ocvale cvjetove ili cijelu kiticu na kojoj je bio cvat.

Jesensko orezivanje grmolikih ruža

Grmolike ruže u pravilu narastu oko 2 metra pa je zima vrlo opasna za njih. Ako tijekom zime napadaju velike količine snijega postoji opasnost od loma izboja. S toga bi tijekom jeseni grm ruže trebalo skratiti na visinu od 70-80 cm.

Proljetno – glavno orezivanje ruža

Na proljeće (sredina ožujka) kada prođu opasnosti od snijega i proljetnih mrazeva pristupa se pravoj rezidbi.

Prvo se odstrane svi suhi, krhki, bolesni i oštećeni izboji i ocvale metlice jer tim zahvatom pomlađujemo grm biljke. Poželjno je u razini tla ukloniti oko 30% izboja. Ostali izboji se režu na visinu 40-60 cm.

Obratite pažnju ima li starih, debelih izboja koji na sebi nose ocvale grane (izgleda kao metlica), a nisu potjerali novi, mladi izboji. Ako uočite takve izboje, otpilite ga pilom.

Savjet

Kako bi najlakše odredili kada je pravo vrijeme za proljetnu rezidbu pričekajte da krenu tjerati prvi izboji, tako nećete odrezati izboj za koji ste možda mislili da je smrznuo.

Grmolika ruža

Rezidbom u vegetaciji samo odstranjujemo ocvale cvjetove i uklanjamo divlje izboje koji su potjerali iz korijena.

Što nakon rezidbe

Po završetku rezidbe obavezno je pristupiti obradi tla i prihrani ruža. Kod obrade tla preporučuje se unošenje organskog gnojiva (kravlje-konjsko gnojivo, pileće…) kako bi poboljšali strukturu tla. Oko korijena plitko inkorporirajte gnojivo u tlo.

Kod odabira NPK gnojiva obratite pažnju da nema klora jer ruže ne podnose klor. Preporučujem formulaciju NPK 12-11-18 ili 7-20-28. Tijekom vegetacije preporučujem folijarna gnojiva koja u svom sastavu imaju željezo i magnezij.

Zalijevanje

Kada porastu temperature ruže se zalijevaju svaka 3 dana. Nemojte zalijevati po lišću već isključivo po tlu.

Cvijet

D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.