Dahlia variabilis
Dahlia variabilis
D. Marjanović, mag.ing.agr.
PD

Zaštita dalija od zime

Da bi nam i sljedeće godine dalije lijepo šarenile vrt njihove gomolje potrebno je izvaditi iz tla prije zime.

Dalije potječu iz toplih krajeva i nisu prilagođene našim uvjetima gdje vrlo često temperatura pada "debelo" ispod nule. Kako bi dalije mogle dobro prezimiti, potrebno ih je izvaditi iz tla prije nego što nastupe mrazevi. Ukoliko ih izvadimo prekasno i ako pozebu više se neće oporaviti. No, nije samo mraz problem. Jako zimsko sunce također je štetno za biljke jer isušuje biljke i tlo, a dodavanje vode nikako neće riješiti problem već ga može i pogoršati.

Dahlia variabilis

Kako se dalije vade iz tla

Dalije se vade iz tla tako da se gornji dio odreže oko 20 cm iznad tla, ovaj zahvat je vrlo bitan da bi vam dalije potjerale i iduće godine. Rez je najbolje napraviti oštrim predmetom poput noža ili škara za rezidbu.

S obzirom da dalije više rastu u širinu nego u dubinu potrebno je otkopati široki krug oko grma kako ne bi oštetili lukovice. Nakon što ste lukovicu izvadili iz tla potrebno ju je okrenuti naopačke kako bi se sva voda koja je ostala unutar lukovica iscijedila i lukovica osušila. Sušenje traje oko 3 tjedna.

Gomolji

Što nakon vađenja

Tlo koje se drži za gomolje pokušajte čim nježnije skinuti. Nemojte na silu otresati dolje jer možete oštetiti gomolje.

Zdrave lukovice potrebno je spremiti, a one koje su oštećene ili zakržljale bacimo. Spremaju se zamotane u novinski papir i posipane ugljenom prašinom. Mjesto spremanja mora biti mračno i ne smije biti više od 3-5 °C. Ukoliko je temperatura viša potrebno ih je pokriti tresetom kako se lukovice ne bi osušile.

Krajem ožujka lukovice je potrebno navlažiti tako da nabubre, a sadnja se obavlja početkom travnja.

U toplijim krajevima lukovice mogu ostati u tlu preko zime.

D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.