Amarilis
Amarilis
D. Marjanović, mag.ing.agr.

Amarilis tako raskošan i jednostavan

Amarilis se sadi od sredine studenog pa sve do sredine veljače, a njegovi predivni trubasti cvijetovi ostavljaju bez daha sve do kraja proljeća.

Amarilis je lukovičasta biljka koja potječe iz Južne Amerike.

Morfologija

Listovi amarilisa dužine su 40-50 cm, glatki su i tamnozelene boje.

Cvjetovi su krupni i široko otvoreni, nalaze se na vrhu čvrste cvjetne stabljike koja je duga do 70 cm.

Boja cvjetova može biti crvena, krem, bijela ili dvobojna.

Amaryllis belladona

Uzgoj

Amarilis cvjeta samo jedanput godišnje. Razmnožava se sjemenom i sadnjom lukovica. Sjetva sjemena obavlja se u drvene sanduke koji su napunjeni mješavinom vrtnog tla, pijeska i supstrata. Posijano sjeme potrebno je držati na toplom mjestu te nakon 14 dana sjeme nikne. Kada se razviju prva dva lista potrebno je obaviti presađivanje na polusjenovito mjesto, umjereno zalijevati i držati na temperaturi do 12 °C. Od sjetve do cvatnje prođe 3-5 godina.

No, amarilis se najčešće razmnožava lukovicama. Najbolje vrijeme sadnje je studeni tako da biljka počne sa cvatnjom krajem siječnja i početkom veljače. Lukovica se posadi u teglu koja mora biti dovoljno velika tako da lukovica ne dodiruje stijenke posude. Nakon sadnje teglu je potrebno staviti na toplo i zasjenčeno mjesto sa temperaturom 18-23 °C i tako naredna tri tjedna.

Amarilis

Zalijevanje

U prvom tjednu nakon sadnje biljku nije potrebno zalijevati. Tek nakon 7-10 dana kada izbojci budu dužine oko 8 cm potrebno je početi sa zalijevanjem svaki drugi dan. Prilikom zalijevanja može se izvršiti i prihrana. Za vrijeme cvatnje biljku ne treba zalijevati svaki dan, a nije preporučljivo držati je u jako toploj prostoriji jer se tako skraćuje period cvatnje.

Od sredine kolovoza zalijevanje je potrebno smanjiti, a u rujnu je potrebno potpuno prekinuti sa zalijevanjem. Lukovica mora potpuno mirovati od rujna do studenog i u tom periodu ne smije se zalijevati. Kada listovi sasvim požute treba ih odsjeći na visinu 7 cm iznad lukovice i amarilis staviti u podrum da miruje. U prosincu se skida gornji sloj tla i dodaje 2-3 cm svježeg supstrata te se obilno zalije i nastavi njegovati do cvatnje.

Problem sa uzgojem

Ponekad se unatoč svoj uloženoj pažnji dogodi da amarilis razvije samo list, a cvijet izostane. To se događa zato što lukovice dobivene križanjima i pospješvanjem izgube životnu snagu. No, nemojte odustati, nastavite dalje sa pažljivom njegom te uzgojite amarilis za iduću godinu.

D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.