Pelargonium zonale
Pelargonium zonale
D. Marjanović, mag.ing.agr.

Pelargonije zimi

Pelargonija je jedna od omiljenih cvjetnih vrsta, a zbog svojih nježnih cvjetova ne može izdržati niske temperature pa ju je potrebno preko zime zaštititi.

Pelargonije su u narodu poznate još pod nazivima muškatin, đirani, čokete, sardoni, geranije, belargonije...

Zbog svoje ljepote i jednostavnosti uzgoja dokazale su se kao vrlo zahvalne biljke čak i za početnike. Pelargonije su uz petunije i fuksije najprikladnije prozorsko cvijeće.

Razlikujemo uglavnom tri vrste pelargonija:

  • Pelargonium zonale - uspravna pelargonija

Pelargonium zonale

  • Pelargonium peltatum - viseća pelargonija

Pelargonium peltatum

  • Pelargonium grandiflorum - veliko cvjetne pelargonije.

Pelargonium grandiflorum

Njega tijekom zime

Pelargonije mogu prezimjeti u lončanicama na hladnom mjestu. Idealna temperatura zimi je 10-15 °C. Zalijevanje tijekom zime mora biti pažljivo tempirano i ne smije se zalijevati prečesto. Tijekom zime biljci ne treba puno svjetla.

Pelargonije u teglama

Sa dolaskom niskih temperatura, pelargonije moramo smjestiti na skrovito mjesto gdje nema mrazeva. Izdanci se skrate na 20-25 cm te se uklone svi uveli i oštećeni listovi i cvjetovi. Stabljika se oštro odreže vodoravno ispod lisnog koljena (blago zadebljanje na stabljici iz kojeg izbijaju listovi). Dužina odrezane stabljike od odrezanog dijela i rastučeg vrha mora biti tri-četiri lisna koljena. Podrežite biljke ponovno kada novi izdanci narastu preko 10 cm.

Odrezani dijelovi mogu se koristiti kao reznice za razmnožavanje. Zalijevaju se 1-2 puta mjesečno. Ukoliko su smještene u prostor gdje nema svjetla, suprstrat mora biti skroz suh.

Orezane stabljike

Pelargonije u vrtu

U jesen iz tla vadimo pelargonije koje su posađene direktno u tlo. Tako izvađene pelargonije potrebno je staviti u vlažan pijesak te ih spremiti u hladnu prostoriju do proljeća. Također ih je potrebno oštro podrezati na visinu od 25 cm.

Voda za zalijevanje mora biti sobne temperature i tijekom zimskog odmora nemojte ih prihranjivati.

Kod zalijevanja pripazite da ne močite lišće jer se može razviti plijesan.

Uzgoj novih biljka iz reznica

Nove pelargonije moguće je uzgojiti pomoću reznica koje ste uzeli s vrhova već razvijenih, zdravih biljaka. Donje listove optrgajte, a gornja 3 ostavite i popikajte reznice u krug uz rub velike posude u kojoj se nalazi vlažna mješavina pijeska i treseta. Posudu sa reznicama stavite u polietilensku vrećicu i probušite rupice za nesmetani ulazak zraka. Vrećica ne smije dodirivati lišće. Posudu sa reznicama potrebno je smjestititi u hladan staklenik, na stubište ili na prozorsku klupicu zimskog vrta.

Nakon otprilike tri tjedna reznice će pustiti korijenje i tada ih posadite u tegle sa kompostom.

D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.