Viola
Viola
D. Marjanović, mag.ing.agr.

Uzgoj maćuhica

Nakon ljetnica, maćuhice su idealno cvijeće koje će krasiti vrt i uljepšati prostor gdje su odstranjene ljetnice.

Maćuhice

Maćuhice (Viola wittrockiana) su dvogodišnje biljke koje su dobivene križanjem divljih vrsta. Autohtono je rasprostranjena na livadama Sjeverne Amerike i Europe. Od dana kada je nastala pa sve do danas stvoren je veliki broj sorata, a neke od njih su Azure Blue, Sunny boy, Celestial Queen, i mnoge druge.

Uzgoj

Razmnožava se sjemenom ili dijeljenjem korijena u proljeće. Najčešće se sije u kolovozu u zatvorene prostore, no moguće je sačekati i proljeće. Sjeme je dovoljno položiti na površinu supstrata, nije ga potrebno prekrivati.

Nakon što se posije u lončanice, potrebno je lončanicu staviti na sjenovito mjesto i redovito zalijevati. Obično niknu 10-15 dana. Kada se razviju prvi pravi listići možemo je premjestiti na sunce, a nakon 6 tjedana potrebno ju je premjestiti u vrt.

Sadnja se obavlja na razmak od oko 30 cm. Maćuhice traže rahlo tlo koje je bogato hranjivima.

Maćuhice na gredici

Mlade biljčice presađuju se i prezimljuju na otvorenom.

Maćuhice je moguće posijati i direktno u vrt, no tada je vrlo važno održavati vlažnost tla, a poželjno je u gredicu dodati malo komposta prije sadnje. Kada porastu potrebno ih je prorijediti, a do cvatnje mora proći 12-14 tjedana. Kod odabira mjesta za sadnju preporučuje se odabrati sunčano, polusjenovito ili lagano sjenovito područje.

Maćuhice zasađene u teglu

Njega

Mlade biljčice zimi je potrebno zaštititi grančicama bora. Od ptoljeća potrebno je redovito zalijevanje, ali se ne smije pretjerati jer bi od viška vlage korije n mogao istrunuti. Redovito uklanjanje ocvalih cvjetova je vrlo važno jer tim zahvatom produžujemo cvatnju.

D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.