Zalijevanje cvijeća
Zalijevanje cvijeća
D. Marjanović, mag.ing.agr.
PB

Zalijevanje cvijeća usred ljetnih žega

Voda je vrlo bitna kako za čovjeka tako i za sva druga živa bića, no kod zalijevanja vrlo se lako dogode greške pa se cvijeće ne zalije dovoljno ili se zalije previše. Sa ovih nekoliko trikova naučiti ćete kako pravilno zalijevati čak i kada pravila za zalijevanje nisu strogo definirana.

Voda je nužna za rast cvijeća jer osim što služi kao transportno sredstvo hranjivih tvari od korijena ka ostalim dijelovima biljke, ona je i ključan faktor kod hlađenja biljke. Stoga je zalijevanje jedan od ključnih faktora uspješnog uzgoja.

Kada i kakvom vodom zalijevati

Kišnica je najidealnija voda za zalijevanje cvijeća jer je manje tvrdoće od one iz cijevi, a ujedno možete uštedjeti. Voda za zalijevanje trebala bi odstajati barem 24 sata te bi trebala biti iste temperature kao i temperatura zraka. Hladna voda uzrokuje šok za biljku pogotovo u ove dane kada je temperatura jako visoka.

Zalijevanje bi trebalo provesti u ranim jutarnjim satima, a nikako se ne smije zalijevati kod jake sunčeve svjetlosti zbog pojačanog isparavanja vode. Zalijevanje navečer također nije poželjno jer će višak vode pojačati razvoj gljivičnih oboljenja.

Kod zalijevanja potrebno je fokus staviti na bazu stabljike i korijen. Nikako je nije poželjno zalijevati listove jer preko njih biljka usvoji zanemarivo malu količinu vode u odnosu na onu koja je usvojena preko korijena.

Zalijevanje

D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.