Zvjezdasta plijesan lišća
Zvjezdasta plijesan lišća
D. Marjanović, mag.ing.agr.
Agronomija.info

Crne mrlje na lišću ruže

Ovaj članak napisan je kao odgovor na slijedeći korisnički upit:

Poštovani, na lišću ruže pojavile su se crne mrlje koje se šire. Možete li mi reći o kojoj se bolesti radi i kako da spriječim daljnje širenje.

Mirjana, 15. kolovoza. 2017. 10:12

Tijekom vlažnijih godina vrlo često se javlja bolest koja se manifestira crnim ili tamnosmeđim pjegama veličine 2-12 mm. Zbog pjega koje su zvjezdastog izgleda, ova bolest nazvana je zvjezdasta plijesan lišća.

Bolest koja se javlja na vašim ružama zove se zvjezdasta plijesan lišća (Marsonina rosae). Jednom kada se pojavi vrlo teško se suzbija, a još teže iskorjenjuje. Vrlo često se javlja kod ruža koje se uzgajaju na otvorenom, dok u zaštićenim objektima nije toliko česta.

Uzročnik bolesti izlučuje hormon starenja (etilen) pa napadnuto lišće žuti i otpada.

Marsonina rosae

Prezimljenje gljivice

Gljivica prezimi na zaraženim biljnim organima, a za početak zaraze treba joj vlaga i vlažan list najmanje 7-12 sati te temperatura 19-20°C.

Zaštita

Ukoliko se ne krene u zaštitu dolazi do potpunog otpadanja lišća, a ponovna regeneracija lišća dovodi do slabljenja ruža pa ona postaje osjetljivija na zimska smrzavanja, a naredne godine slabije cvate.

Samo jedno tretiranje ne rješava problem ove bolesti pa je zaštitu potrebno provoditi svakih 10-14 dana.

Fungicid Futura 50 WP uspješno suzbija ovu bolest. Preporučujem da otpale grane maknete i spalite, a tijekom zime ruže poprskate sa Cuprablau Z u koncentraciji 0,5-0,8 % ili Bordoškom juhom u koncentraciji 2-3 %.

Još iz iste kategorije:
D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.