Cvijeće u kupaonici
Cvijeće u kupaonici
D. Marjanović, mag.ing.agr.

Sobno bilje u kupaonici

Veća je vjerojatnost da ćete kupaonicu sa cvijećem vidjeti na naslovnici nekog časopisa nego u nečijem domu, ali uz malo truda i volje svojoj kupaonici možete dati dašak elegancije i zanimljivosti.

Biljke u kupaonu jako rijetko smještamo jer uvjeti koji se nalaze u kupaoni ne odgovaraju dosta vrsta cvijeća. U kupaonu se mogu staviti biljke kojima treba više vlage, a one potječu iz predjela sa važnijom klimom.

Problem predstavljaju malene kupaone, koje se ne griju redovito i koje imaju male prozore. U takvim uvjetima rasti može jedino penjajuću filodendron te sobna lozica (Scindapsus aureus). Kako u kupaonici vrlo često nema mjesta na podu, ove vrste najbolje je staviti na prozorsku dasku ili posebnu policu na zidu, a može se iskoristiti i viseća košara sa ugrađenim podloškom za vodu.

Prostranije kupaonice sa većim prozorima pružaju i veću mogućnost izbora raznih vrsta. Samostojeće biljke kao što su paprati ili puzajući fikus mogu potpuno promjeniti izgled prostorije. Također se mogu oblikovati razni "cvjetni prozori" u koji možete staviti ukrasnu šparogu, bršljan, heptapleurum, singonij itd.

Ukrasna šparoga

Prostrana i osvijetljena kupaona najbolje je mjesto za uzgoj raznobojnih egzota kao što je anturij, kalateja, kaladij, maranta. Bromelije će isto cvjetati jer vole vlažan zrak.

Anturij

Kalateja

Bromelija

Heptapleurum

Singonij

Biljke koje ne trebaju puno svjetlosti Biljke koje trebaju puno svjetlosti Biljke koje mogu bez prirodne svjetlosti
Aloe vera Azaleja Difenbahija
Aglaonema Orhideja Sanseverija (svekrvin jezik)
Bambus Gardenija
Begonija Asparagus
Philodendron oxycardium
Spathiphyllum

Nekoliko savjeta o njezi

  • Ukoliko ste biljku stavili na pod kupaonice može se dogoditi da previše raste u visinu, spriječite to postavljanjem biljke na stolčić ili klupicu kako bi bila bliže svjetlu.
  • Ukoliko lišće poprima drugačiju boju ili se smanjuje biljci nešto ne odgovara. Možda je na njoj nametnik ili dobiva previše, odnosno premalo vode. No, najčešće se dogodi da ne dobiva dovoljno svjetlosti pa ju je potrebno preseliti.

Biljke u kupaoni važno je redoviti brisati vlažnom spužvicom jer postoji opasnost od začepljenja pora česticama pudera i raznih sprejeva koje koristimo u kupaoni.

D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.