Strelitzia reginae - rajska ptica, strelicija
Strelitzia reginae - rajska ptica, strelicija
D. Marjanović, mag.ing.agr.

Strelicija ili rajska ptica

Rajska ptica je tropska biljka s egzotičnim cvijetom nalik na glavu ptice. Neobičnog je i atraktivnog izgleda, a s obzirom da dugo živi u vodi, idealna je za držanje u vazi.

Strelicija (Strelitzia reginae) divlja je biljka koja raste u Južnoj Africi. Porijeklom je s Kanarskih otoka i Latinske Amerike gdje raste kao slobodno divlje cvijeće. Vrlo je egzotična i dekorativna jer razvija 6-8 cvjetova na vrhu cvjetne drške. Cvate od studenog do proljeća, dugovječna je pa ćete godinama uživati u nesvakidašnjim cvjetovima.

Iako poznajemo više vrsta strelicije kod nas se najviše uzgaja Strelitzia reginae ili u prijevodu kraljevska strelicija (kraljičina rajska ptica). Ovaj cvijet atraktivan je zbog svojih vatreno narančastih cvjetova neobičnog izgleda. Naraste u visinu 1-1,5 m te mu odgovaraju visoke tegle.

Rajska ptica, strelicija

List je naboran i sivo zelene boje, nalik listovima banane. Cvjetovi su vrlo trajni i otvaraju se lepezasto. Strelicija je jedno od najprodavanijih vrsta cvijeća zbog jačine, otpornosti i trajnosti cvijeta. U vazi ostaje svježa i do 20 dana.

Uzgoj i njega

Strelicija se danas uzgaja sve više kao lončanica. Zbog visine na koju naraste potrebno joj je osigurati dovoljno prostora. Može se uzgojiti iz reznica i iz sjemena. Uzgoj iz sjemena je dugotrajan i treba oko 6 godina da bi procvjetala.

Iako je vrlo lijepog izgleda, ova vrsta ne zahtijeva previše njege. Zahtjeva veliku količinu svjetlosti, ali istovremeno treba biti zaštićena od direktnih sunčevih zraka. Idealno mjesto za uzgoj je ostakljena veranda, mini staklenik ili mjesto pokraj većeg prozora. Sadi se u cvjetni lonac, u kupovni supstrat za cvijeće uz dodatak gline ili zrelog stajskog gnoja (u malim količinama). Ukoliko nemate stajnjak, poslužiti će i kompost. Preporučuje se rošenje listova mlakom vodom. Zimi bi temperatura trebala biti između 13 i 17 stupnjeva. Treba je umjereno zalijevati tek kad se zemlja posuši, a suvišna voda ne smije se zadržavati na podlošku tegle.

D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.