Balkonsko cvijeće
Balkonsko cvijeće
D. Marjanović, mag.ing.agr.
PD

Postanite majstor balkonskog cvijeća

Cvijeće je najljepši dekor svakog balkona, a ukoliko želite da vam balkon bude graciozan morate pripaziti na mnoge stvari.

Odabir pravog balkonskog cvijeća nije nimalo jednostavan jer treba pripaziti na mnogo stvari. Za početak morate se odlučiti hoćete li saditi niske biljke, visoke ili viseće. Puzavicama i penjačicama potrebno je osigurati armaturu po kojoj će se penjati.

Kako položaj balkona utječe na odabir vrsta cvijeća?

Kod odabira biljaka vrlo je važno voditi računa o položaju balkona, tj. njegovoj orijentaciji. Ukoliko je balkon na sjevernoj strani preporučujem da sadite niske i čvrste biljke koje će se lakše oduprijeti jakim sjevernim vjetrovima. Neke od takvih biljaka su vrtne tratinčice, kadifice, mirisne kunice (Ageratum houstonianum) i sanvitalije (Sanvitalia procumbens).

Kadifice

Mirisna kunica

Osunčani balkoni (pozicionirani na jug ili zapad) najpoželjniji su jer za sunčane položaje ima najveći izbor ukrasnog cvijeća. Za bujni rast i razvoj cvjetova potrebno je mnogo sunca biljkama poput ljetnog zvjezdana, petunijama (Petunia-hybridi), ljetnoj kadulji, sanvitaliji, dragoljubu (Tropaeolum majus),gazaniji, maćuhicama, sporišu (verbena), žervacu, pelargonijama te agavama.

Petunija

Dragoljub

Balkoni na kojima prevladava umjereno sunce i polusjena idealni su za cvijeće poput papučica, vodenika, lobularija, lobelija i kadifica.

Lobularija

I tijekom zime moguće je imati ukrašen balkon. Cvijeće poput gailardija, krizantema, patuljastog bora, erike dobro podnosi zimu, niske temperature i mraz.

Njega balkonskog cvijeća

Zalijevanje

Potreba za vodom zavisi o zahtjevima same biljke, ali i o položaju teglica ili sandučićima. Što je više biljaka u posudi potrebno je češće zalijevati. Kod zalijevanja nikada nemojte koristiti hladnu vodu koju ste natočili direktno iz vodovoda. Zalijevanje je najbolje obaviti sa odstajalom vodom koja se prije zalijevanja malo zagrijala na suncu.

Prihranjivanje

Biljke koje uzgajamo na balkonima najbolje je prihraniti fosforom. U poljoprivrednim ljekarnama ima za kupiti tekuća gnojiva koja su bogata ovim elementom. Ovisno o biljnoj vrsti, prihrana se vrši svakih 8-10 dana. Vrlo bitno kod prihrane je gnojiti nakon zalijevanja jer se gnojiva uvijek trebaju dodavati u vlažno tlo.

Sa dušičnim gnojivima morate biti jako oprezni jer previše dušika potiče rast lišća na račun cvjetova, a upravo su nam cvjetovi bitni.

Zlatna pravila uzgoja balkonskog cvijeća

Ukoliko se odlučite za sadnju pripatite na nekoliko stvari:

  1. Na korito dužine 1 metar sadite 4-5 biljka.
  2. Viseće biljke sadite na desnoj strani korita i uz vanjski rub, dok visoke biljke sadite na desnom unutarnjem dijelu. Manje biljke posadite između.
  3. Uvele cvjetove odstranite s peteljke.
  4. Pravovremeno presađujte.
  5. Čistite lišće od štetnika i prašine.
  6. Biljke koje ne mogu preživjeti zimu unesite u zatvoreno tamno mjesto.

Osim dekorativne svrhe, neko cvijeće ima još jednu funkciju, a to je tjeranje komaraca. Svi znamo koliko su komarci naporni tijekom ljetnih večeri, a ukoliko se želite zaštititi od ovih napasnika na svojem balkonu posadite lavandu, matičnjak, citronelu i nim.

D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.