Rezidba
Rezidba
D. Marjanović, mag.ing.agr.
PD

Njega i rezidba ukrasnog grmlja

Njegovani grmovi kojima se pruži puno pažnje mame poglede i ukrašavaju vrt. Možemo ih pronaći u različitim veličinama, oblicima i bojama, a uglavnom nemaju centralno stablo.

Grmovi su neizostavan element kod formiranja vrta. Svojom ljepotom i bogatom cvatnjom pružaju raskoš vašem vrtu. Kako bi grmovi cvjetali iz godine u godinu potrebno je adekvatna briga. Ispunjavanjem najvažnijih uvjeta za rast čuvamo dugovječnost pa na jednom mjestu mogu rasti dugi niz godina. Grmovi su odličan izbor za sve osobe koje nemaju mnogo slobodnog vremena jer većina grmova nije zahtjevna pa ih je jednostavno uzgajati, njegovati i održavati.

Kvaliteta i intenzitet cvatnje prvenstveno ovisi o rezidbi. Rezidba ukrasnog grmlja važan je element već pri sadnji biljke.

Orezivanjem grmova postižemo njihov pravilan rast i osiguravamo dovoljnu količinu sunčeve svjetlosti. Osim navedenog, rezidbom pospješujemo rast i cvatnju grmova, a reguliramo i rast u širinu. Kod rezidbe razlikujemo nekoliko tipova rezanja:

  1. sanitarni rez
  2. uzgojni rez
  3. pomađivanje

Sanitarni rez provodimo nakon jakog snijega i zime ukoliko je veliki broj grana popucao ili stradao zbog zime. Ovim rezom sprječavamo potencijalnu infekciju bolesti i sprječavamo širenje. Poželjno je rane od rezdibe premazati voćarskim voskom.

Uzgojnim rezom oblikujemo željenu formu grma i bujnost samog grma. Rezidba kojoj je svrha pomlađivanje grma primjenuje se otprilike svakih 10 godina. Grmovi se tada skrate na polovicu visine. Iako će vam takav grm na početku izgledati ogoljeno, ovaj zahvat je poželjan jer će se grm pomladiti.

Orezivanje se provodi od trenutka sadnje i obavlja se kroz cijeli životni vijek grmlja. Neke vrste grmova nije potrebo orezivati svake godine, nego svakih tri do pet. Kod rezidbe treba pripaziti da rez ne bude u neposrednoj blizini pupa, ali ni predaleko od njega. Grana se odreže oko 5 mm iznad vidljivog pupa i tamo kreće novo granjanje uzrokovano rezidbom. Kod rezdibe preporučljivo je da pupoljak bude okrenut prema vanjskoj strani kako bi nova grana bolje upotpunila oblik grma, a neće ugroziti rast središnjeg dijela biljke. Granu odrežite ukoso kako bi se donji dio reza nalazio na suprotnoj strani od pupa.

Rezidbi valja pristupit tijekom mjeseca ožujka jer tada vegetacija izlazi iz faze zimskog mirovanja. Ovo pravilo ne vrijedi za grmove koji cvatu u rano proljeće, takvo grmlje potrebno je orezati nakon cvatnje jer će u suprotnom cvatnja biti slaba ili nikakva.

Koliko jako ćete orezati grove ponajprije ovisi o samoj snazi grma. Ako se grane kratko odrežu potiče se brži rast, dok rezidbom samo vrhova rast je mnogo sporiji. Zbog toga je preporučljivo slabiji grm jače orezati, dok onaj snažniji samo malo prikratiti.

Magnolija

Male tajne uspješnog orezivanja pojedinih vrsta

Berberis spp (berberis)., Viburnum opulus (crvena hudika), Weigela florida (vajgela)

Ove vrste orezuju se svake godine nakon cvatnje. Oštećene i suhe grane uklonite sredinom proljeća.

Magnolia spp (magnolija)

Orežite je krajem travnja, nakon što završi cvatnja. Režu se vrhovi ocvalih grana dva ili tri lista ispod ocvalog cvijeta koji se nalaze na vrhovima ocvalih grana. Stare grane uklonite neposredno iznad mladog izbojka.

Prunus laurocerasus (lovorvišnja)

Orezuje se krajem proljeća.

Syringa vulgaris (jorgovan)

Nakon završene cvatnje, tijekom svibnja režu se izbojci na kojima su ocvali cvatovi. Režu se ispod cvatova.

Hybiscus syriacus (hibiskus)

Svake godine tijekom veljače i ožujka uklonite izbojke koji ruše sklad grma i odrežite ih iznad drugog ili trećeg pupa. Potrebno je ukloniti i suhe grane, bolesne i sve one koje rastu prema sredini grma.

Rhododendron japonicum (azaleja)

Svake godine nakon cvatnje uklonite ocvalo cvijeće pomoću palca i kažiprsta. Otkidanjem cvjetova potičete staranje novih cvjetnih pupova za iduću sezonu. Uklonite i suhe grane te one koje rastu prema sredini grma.

Hydrangea macrophylla (hortenzija)

Svake godine od kraja ožujka do početka travnja uklonite sve ocvale izboje. Rezidbu obavite malo iznad izboja. Starije grane jače odrežite jer su sklone gubitku lišća u podnožju. Suhe grane i preslabe mladice koje guše središte grma kao i one koje ne daju cvat uklonite. Nemojte orezivati snažne izdanke koji niču iz podnožja jer su na njima već formirani cvjetni pupovi.

Budite oprezni sa rezidbom i pokušajte ne učini greške jer ćete ih teško ispraviti. Stoga ako se dvoumite oko toga kako pravilno orezati grm obratite se stručnjacima koji će vam vrlo rado pomoći.

D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.