Gaillardia x grandiflora
Gaillardia x grandiflora
D. Marjanović, mag.ing.agr.

Gaillardia - dražesna cvjetnica

Ova ljepotica pripada rodu iz obitelji Asteraceae, a broji oko 25 vrsta. U narodu je poznata još kao kokarda.

Gaillardia je vrsta koja se vrlo često uzgaja u našem vrtovima. Postoje jednogodišnje i višegodišnje vrste, a kod nas se uzgajaju niske i visoke trajnice. Najčešće uzgajana vrsta kod nas je Gaillarida x grandiflora koja je nastala križanjem višegodišnje Gaillardie višeg rasta s nešto nižom vrstom Gaillardia pulchella.

Izgled

Ima nazubljene listove koji su prekriveni dlačicama, a cvjetovi su najčešće žutocrveni. Središte cvijeta je obično crveno narančasto sa žutim obodom. Cvjetovi su krupni i mogu biti 10 cm u promjeru.

Visoka Gaillardia naraste od 50-70 cm u visinu potreban joj je potporanj. Cvate od lipnja do rujna bujnim cvatom.

Niska Gaillardia je grmolikog rasta, visine 20-30 cm. Najčešće se uzgaja u kamenjarima. Ako redovito uklanjate ocvale cvjetove produžit ćete vrijeme cvatnje i cvjetat će cijelo ljeto. Jako se brzo razmnožava i konstantno raste u širinu.

Gaillardia aristata

Uzgoj

Gaillardia se sije u proljeće ili u jesen. Može se razmnožavati iz sjemena ili dijeljenjem odrasle biljke. Uzgoj iz sjemena iziskuje puno strpljenja i upornosti pa mnogima ne uspije. Najbolje ju je posijati na proljeće na otvoreno mjesto s puno sunca. Nakon što jednom nikne, daljnji uzgoj je vrlo jednostavan jer se brzo razraste i uspješno sama zasijava. Uzgoj same biljke ne iziskuje puno energije, dobro podnosi siromašna zemljišta i oscilacije u temperaturi. Odlično podnosi sušu i najbolje uspijeva na suncu. U slučaju da raste u previše vlažnom tlu može se dogoditi da joj istruli korijenje i propadne. Nametnika i bolesti koji bi ju napadali nema. Kada latice otpadnu, a cvjetne glavice se osuše, potrebno je sakupiti sjeme, no vrlo oprezno jer je središnji dio cvijeta bodljikav. Nakon sakupljanja sjemena potrebno ga je čuvati na suhom i hladnom mjestu do trenutka sjetve.

Gaillardia x grandiflora

Zanimljivost- Gaillardia je poželjna vrsta u svakom vrtu jer svojim mirisom privlači korisne kukce u vrt.

D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.