Pšenica
Pšenica
D. Marjanović, mag.ing.agr.

Ozima pšenica - završna zaštita klasja i vršnog lišća

Pšenica je u fazi klasanja, pa je idealno vrijeme da se prije cvatnje obavi preventivna zaštita protiv uzročnika bolesti vršnog lišća i klasja.

Sukladno Kodeksu otkupa žitarica i uljarica i ove će se godine primjenjivati razredi kvalitete pri čemu će postotak proteina u zrnu biti odlučujući faktor koji će utjecati na cijenu pšenice. Na kvalitetu zrna utječe izbor sorte, ali i vremenske prilike tijekom vegetacije. Ukoliko ovim čimbenicima ubrojimo još i lošu agrotehniku, uz sve mjere zaštite, prosječni gubitci od štetnih organizama iznose čak 27%.

Kako bi proizvođači dobili što veći i kvalitetniji urod pšenice, stručnjaci preporučaju da nakon klasanja pokušaju što duže zadržati zdravi gornji i vodoravno položeni list i klas.

Bolesti gornjeg lista i klasa u koje pripada pepelnica, pjegavost lišća, smeđa pjegavost pljevica i palež klasa, smanjuju urod pšenice od 300-900 kg/ha, a domaće sorte poput Anice, Gabi, Irene, Katarine, Kraljice, Lire, Lorene, Lucije, Prime, Srpanjke i Super Žitarke vrlo su osjetljive na smeđu pjegavost i palež klasića.

Izuzetno povoljni uvjeti za razvoj bolesti bilježimo nakon 13.svibnja, odnosno posljednjih 5 dana zbog čestih oborina i dugotrajnog zadržavanja vlage na lišću (kiša, rosa, magla).

Zbog ove brojke preporuča se proizvođačima ozime pšenice da u narednom periodu prate pojavu klasanja i početak cvatnje, te obave preventivnu zaštitu.

Budući da se na našem tržištu nalazi velik broj fungicida za suzbijanje uzročnika bolesti, ovom prilikom dajem popis nekih od njih.

AKTIVNA TVAR SREDSTVO KONCENTRACIJA/DOZA
pikoksistrobin + ciprokonazol Acanto Plus 0,75 - 1,0 l/ha
azoksistrobin Amistar 250 SC 1,0 lit./ha
azoksistrobin + ciprokonazol AMISTAR XTRA 280 SC 600 ml/ha (60 ml na 1000 m)
azoksistrobin + klortalonil Amistar Opti 2,5 l/ha
epoksikonazol + krezoksim-metil Controlan 0,8 l/ha (80 ml na 1000 m2)
epoksikonazol + metiltiofanat Duett Ultra 400 - 600 ml/ha
protiokonazol + tebukonazol Prosaro 250 EC 0,75 -1,0 l/ha
tebukonazol Folicur EW 250 0,75 -1,0 l/ha
tebukonazol + spiroksamin + triadimenol Falcon EC 460 0,6 l/ha
ciprokonazol + propikonazol Artea Plus 0,4 - 0,5 l/ha
difenkonazol + tebukonazol Magnello 1 l/ha (100 ml na 1.000 m2)
tiofanat-metil + tetrakonazol Yamato 1,5 - 1,75 l/ha

Kod završnog tretiranja potrebno je potrošiti od 350-450 l škropiva/ha.

Također je poželjno pratiti pojavu i stupanj zaraženosti ličinkama crvenog žitnog balca ili leme, te po potrebi istovremeno sa fungicidima primjeniti neke od dopuštenih insekticida za suzbijanje.

Leme progrizaju listove pšenice

D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.