Žetva uljane repice
Žetva uljane repice
D. Marjanović, mag.ing.agr.

Bliži se vrijeme žetve uljane repice

Čim se naniže nekoliko sunčanih dana u lipnju poljoprivrednici kreću u žetvu uljane repice.

Kakav prinos očekivati ove godine?

Visina ostvarenoga prinosa ove vegetacijske sezone ovisio je osim o agrotehnici najviše o vremenskim prilikama tijekom cijele sezone uzgoja.

Kako bi dobili uvid kakve su vremenske prilike bile u vrijeme sjetve (28.08-5.09.2016.) donosim stanje oborina prema DHMZ-u za mjesece kolovoz i rujan na području RH.

Odstupanje srednje mjesečne temperature zraka za kolovoz 2016.

Odstupanje količine oborine za kolovoz 2016.

Odstupanje srednje mjesečne temperature zraka za rujan 2016.

Odstupanje količine oborine za rujan 2016.

Zbog hladnoće došlo je do problema sa oplodnjom jer su pčele smanjile svoj let, također prije kiša koje su nastupile bio je jedan period suše i visokih temperatura, pa se uljana repica prilično izdužila što je dovelo od slabijeg granjanja i busanja, pa možemo očekivati nešto manje prinose (čak i do 20%).

Kada početi sa žetvom

Najosjetljiviji trenutak u uzgoju je određivanje vremena žetve. Ukoliko narednih dana neće biti kiše, uljana repica brzo će se skinuti sa površina. U žetvu treba krenuti kada je vlaga ispod 9% pa ne treba žuriti. Isto tako ne treba predugo čekati jer se tada repica poče osipavati i može doći do pada prinosa. Nejednolično cvjetanje otežava određivanje pravog trenutka žetve jer se komuške u različito vrijeme formiraju i dozrijevaju. Ukoliko se zakasni sa žetvom komuške pucaju pa iz njih izlazi sjeme, a samim time se smanjuje prinos. Osipavanju je moguće doskočiti desikacijom 7-10 dana prije žetve ili primjenom sredstva koje sprečava osipavanje zrna iz komuški. Desikacija se provodi totalnim herbicidima kako bi se prekinula vegetacija, izjednačila zrioba te smanjilo pucanje komuški. Žetvi je potrebno pristupiti kada je sjeme u donjim komuškama smeđe boje i tvrdo, a u srednjima počne smeđiti. To je razdoblje od sredine do kraja lipnja.

Žetva se obavlja kombajnima uz određene adaptacije i upotrebu adaptera na hederu kombajna čime se smanji broj okretaja vitla te samim time nema velikih gubitaka u žetvi.

Očekivani prinos

Prinos sjemena uljane repice kreće se do 2,5-3,5 t/ha. Dobrom agrotehnikom prinosi se mogu povećati i na 4 t/ha.

Nakon žetve

Nakon žetve sjeme ima više vode od dozvoljenog pa ga je potrebno sušiti tako da postotak vlage padne ispod 8%.

D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.