Plutella xylostella
Plutella xylostella
D. Marjanović, mag.ing.agr.

Zaštita kupusa i cvjetače od kupusnog moljca

Tijekom ljetnog perioda na kupusu i cvjetači mogu se zamijetiti leptirići kojima je kupus omiljeno jelo. Riječ je o kupusnom moljcu, štetniku koji se hrani listovima i buši rupe.

Kupusni moljac (Plutella xylostella) je leptir sive boje dužine oko 9 mm. Gusjenica je zelene boje, a kukuljica vretenasta oblika zapredena u kokon. Prosječni raspon krila leptira seže i do 16 mm. Na sivim krilima ima valovitu svijetlo žutu prugu. Ova pruga puno se jasnije vidi kada su krila složena pri mirovanju.

Imago (odrasli oblik)

Ovaj štetnik polaže jaja na listove. Leti najčešće navečer, dok tijekom dana miruje na biljkama. Prezimljuje kukuljica, a ponekad i leptir. Tijekom travnja počinje let leptira koja koji polaže jaja. Razvija 3-4 generacije i javlja se tijekom cijele vegetacije. Sušno i vruće vrijeme pogoduje razvoju ovog štetnika. Razvoj gusjenica traje 9-14 dana.

Najveće štete pričinjava gusjenica moljca koja izgriza list praveći otvore na njemu, a kod cvjetače se ubušuje u cvat. Ekonomski najznačajnije štete uzrokuje u fazama formiranja glave, pa zbog oštećenja i kontaminacije glavica izmetom kupus i cvjetača gube tržišnu vrijednost.

Štete od gusjenice kupusnog moljca

Štete od gusjenice kupusnog moljca

Suzbijanje

Čim se utvrdi kritičan broj gusjenica potrebno je krenuti u suzbijanje. Kod primjene sredstava za zaštitu bilja potrebno je voditi računa o karenci. Na Hrvatskom tržištu postoji nekoliko dozvoljenih insekticida za suzbijanje ovog štetnika:

Aktivna tvar Sredstvo
Alfacipermetrin Fastac 10 EC
Metaflumizon Alverde
Deltametrin Decis 2,5 EC
Gamacihalotrin Vantex
Emamektin-benzoat Affirm
Azadiraktin Neemazal T/S
Gama i lambda cihalotrin Karate Zeon

Od mehaničkih mjera efikasno je zaoravanje biljnih ostataka gdje se će za narednu godinu smanjiti zarazni potencijal.

D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.