CMV
CMV
D. Marjanović, mag.ing.agr.
I. Naimarević

CMV virus hara virovitičkim područjem - poljoprivrednici nemoćni

Veliki broj poziva upomoć proizvođača povrća zaprimljen je zbog naglog širenja ovog virusnog oboljenja na paprici, rajčici i tikvicama. Na terenu je bilo evidentno da se radi o prisutnosti Virusa mozaika krastavca. Riječ je o virusu koji je u Hrvatskoj zabilježen već u 20.stoljeću , a posljednjeg desetljeća njegova važnost raste.

CMV se prenosi mehanički, zaraženim biljnim sokovima, lisnim ušima.

CMV

Virus mozaika krastavca najviše napada papriku i dovodi do pojave klorotičnog mozaika nepravilnih žutih pjega na listovima zaraženih biljaka. Rubovi listova postaju grublji i uvijaju se. Zaraza se očituje i na plodovima te u konačnici na količini prinosa. Zbog smanjenog zametanja plodova gubi se na prinosu, a neujednačeno dozrijevanje te išaranost ploda otežava plasman na tržištu.

CMV (Cucumber mosaic virus)-Virus mozaika krastavca uzeo je maha na virovitičkom području. Do ekspanzije problema došlo je zbog suzbijanja tripsa biološkom metodama, čime se suzbijanje lisnih uši stavilo u drugi plan. Upravo su lisne uši glavni vektor ovog virusa. Povećanjem brojnosti lisnih ušiju došlo je do masovnog širenja ovog virusa.

CMV

Nastupom toplijeg vremena i sve dužim danom (produženje dnevnog svjetla) potrebno je pristupiti zaštiti usjeva. Suzbijanje tripsa i lisnih ušiju prioritet je kako bi se izbjeglo širenje virusa.

CMV

CMV

Mjere zaštite

  1. Provoditi dobru poljoprivrednu praksu te kontrolirati rast korova

  2. ukloniti zaražene biljne ostatke

  3. uništiti stari usjev odmah nakon žetve

  4. izbjegavati ponovnu sadnju u blizini izbijanja zaraze

  5. koristiti zdrave biljke

  6. uništiti sve biljke koje pokazuju znakove bolesti

Napomena: mjere borbe su preventivne, a zaražene biljke ne mogu se liječiti.

D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.