Vršna trulež plodova rajčice
Vršna trulež plodova rajčice
D. Marjanović, mag.ing.agr.

Vršna trulež rajčice (BER)

Vršna trulež plodova rajčice česti je fiziološki poremećaj koji se javlja zbog nedostataka kalcija u plodu i to u razdobljima dužeg sušnog vremena ili previše vlage u tlu.

Zašto dolazi do vršne truleži

Vršna trulež plodova fiziološki je poremećaj koji se javlja zbog nedostataka kalcija u plodu. Kalcij (Ca) je biogeni element koji je odgovoran za pojavu vršne truleži na plodovima. Javlja se kada je u tlu previše ili premalo vlage što stvara nedostupnost kalcija, a samim time i njegov nedostatak.

Do pomanjkanja kalcija može doći:

  • Uslijed nedostatak kalcija u tlu, no to se događa vrlo rijetko.
  • Zbog viška kalija u tlu koji sprječava apsorpciju (do viška kalija može doći zbog suvišne primjene NPK gnojiva).
  • Zbog nemogućnosti biljke da sama usvoji kalcij.
  • Uslijed sušnih razdoblja biljka može preraspodijeliti kalcij i to u korist povećanja razine kalcija u listovima na račun kalcija u plodovima.
  • Zbog visoke temperature i niske relativne vlažnosti zraka (Temperatura iznad 30°C i vlaga zraka niža do 65% pogoduju pojavi BER-a)

Vršna trulež se vrlo često javlja čak i kada ima kalcija u tlu, ali međusoban odnos kalcija, dušika i vlage u tlu nije u idealnim odnosima pa je otežan dotok kalcija u plodove.

Simptomi

Vršna trulež najprije se javlja na vrhovima plodova u vidu smeđih mrlja. Simptomi ovog fiziološkog poremećaja vrlo su slični simptomima koji se javljaju uslijed zaraze patogenom gljivicom Phytophtorom, ali sa jednom bitnom razlikom. Vršna trulež isključivo kreće sa vrha ploda, dok infekcija Phytophtore uglavnom zahvaća i dio oko peteljke.

BER

Kako spriječiti pojavu vršne truleži?

Dodavanje kalcija preko lišća učinkovita je mjera sprječavanja vršne truleži plodova. Biljke treba opskrbiti 0,3% otopinom kalcijevog nitrata ili nekim od gnojiva kao što su Fertina Ca specijal, Folifertil Ca, Calitech.

Prskanje se obavlja neposredno nakon prve cvatnje i kasnije još 2 prskanja u razmaku 10-12 dana.

Međutim, folijarna primjena kalcija ima pozitivan utjecaj samo u početnim fazama razvoja ploda.

Prva pomoć biljkama je šrkopivo od ljusaka jajeta koje se usitne u prah i pomješaju sa vodim te se tom otopinom zalijevaju biljke.

D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.