Pokošena i osušena trava izvrstan je organski malč
Pokošena i osušena trava izvrstan je organski malč
D. Marjanović, mag.ing.agr.

Pomoću organskog malča spriječite isušivanje tla

Ovaj članak napisan je kao odgovor na slijedeći korisnički upit:

Vlasnica sam malog vrta u okolici Jastrebarskog. Uzgajam salatu, kupus, jagode, rajčicu, papriku, krastavce, te nešto mahunarki. Zanima me imate li kakav savjet kako sačuvati vlagu u tlu jer nemam cijevi za navodnjavanje pa povremeno prođem kantama zalijevačama.

Jasminka, 02. veljače. 2019. 21:35

Kada dođu topli dani sve povrtne kulture zahtijevaju vlagu u tlu. Jako sunce isušuje tlo pa dolazi do malih i deformiranih plodova koji imaju smežuranu pokožicu i nisu ukusni.

Malč od osušenih biljka

Rastresiti sloj osušenih biljaka koji se stavlja na površinu gredica praksa je mnogih vrtlara. Nanošenjem ovog sloja efikasno ćete priječiti isušivanje površinskog sloja tla. Sloj malča ne smije biti deblji od 3 cm, tek toliko da prekrije tlo.

Tlo ispod malča uvijek je tamnije boje što je znak da sadrži više vlage. Tlo koje nije pokriveno zaštitnim slojem često je vrlo suho (drenirano) jer sva vlaga ishlapi u atmosferu.

Osim što ćete sačuvati vlagu tla, također ćete smanjiti klijanje korova jer sloj suhog bilja stvara sjenu pa korovi teže proklijaju. Kako korovi neće klijati u tolikom omjeru, imat ćete i manje posla s plijevljenjem.

Osim ove dvije prednosti, osušena trava koja je u tankom sloju raspoređena po gredici kroz neko vrijeme krene u proces razgradnje i pretvara se u kompost čime se tlo obogaćuje hranjivima.

Trava nakon košnje može se iskoristiti kao malč

Velike količine trave koja se najčešće baca nakon košnje izvrsna je vrsta malča. Travu rasporedite po površini i osušite je, potrebno ju je dva puta okrenuti kako bi se osušila sa svih strana. Poželjno je u travu staviti sitnih grančica kako bi spriječili zbijanje i lijepljenje trave.

D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.