Trips
Trips
D. Marjanović, mag.ing.agr.

Kontrola tripsa na rajčici i paprici

Trips je vrlo opasan štetnik na rajčici i paprici. Vrlo često radi štete u zaštićenom prostoru, ali i na otvorenoj proizvodnji. Napada sve povrće, a najviše papriku i rajčicu. Snažne biljke se obično obrane od ovog štetnika, dok su mlade biljčice najosjetljivije.

Kako pravi štete

Trips oštećuje biljku na dva načina: 1. Usnim ustrojem probija kutikulu lista te siše sokove 2. Šire viruse

Trips je najopasniji dok je biljčica jako mlada i nije „ožilavila“. Ovi štetnici najviše napadaju mlado, rastuće, biljno tkivu – mlado lišće i cvjetne pupoljke. Uslijed jakog napada listovi se suše i biljka odumire. Tripsi također prenose virus rajčice TSWV koji može uništiti cijelu proizvodnju rajčice, ali i paprike i patlidžana. Znakovi da je trips prisutan u vašem nasadu su sitne točkice, te suho, smeđe-pjegasto lišće.

Rajčica zaražena TSWV virusom kojeg prenose tripsi

**Trips je aktivan cijele godine, a najveće štete pravi tijekom vrućih i suhih ljeta.

U našim područjima najčešće se javljaju dvije vrste tripsa: Frankliniella tritici i F. occidentalis

Mofrologija i biologija

Postoje mnoge vrste tripsa svijetle do tamne boje. Vrlo su sitni organizmi (1 -2 mm) pa se teško uoče bez mikroskopa. Ovi vitki kukci prekriveni su resama po tijelu koje pokrivaju cijelo tijelo dok je u stanju mirovanja. Vole se skrivati pod lišćem i unutar cvjetnih pupova. Odrasli trips prezimi u biljnim ostacima, kori domaćina i drugim skrovitim mjestima. Aktivni postaju u rano proljeće kada polažu jaja u biljno tkivo. Odrasla ženka položi 25-200 jaja u biljno tkivo. Nimfe izlaze iz jaja nakon 3-5 dana, te se hrane 1-3 tjedna prije odmora. Nimfe su vrlo slične odraslom tripsu, ali su manje, bez krila i svjetlije boje. Trips može imati 15 generacija godišnje. Odrasli tripsi kratko žive, svega 30ak dana.

Kako prepoznati o kojem štetniku se radi?

Pregled biljaka se obavlja mikroskopom jer su odrasli oblici, a posebice ličinke jako sitni. Pregled biljaka prvo se obavlja s donje strane mladog lišća i unutarnjeg pupa/cvijeta. Češće se uoče štete nego se pronađu ovi štetnici.

Thrips tabaci (lijevo), Frankliniella occidentalis (desno)

Kontrola populacije

Programe biološke kontrole trebalo bi početi provoditi već na znak prve štete. Plave ljepljive ploče mogu pomoći u praćenju i otkrivanju tripsa čak mjesec dana prije nego se uoče prve štete. Plave ploče se vješaju oko mladog lišće i pregled ploča obavlja se svakih 5-7 dana. Na ljepljivim pločama tripsi izgledaju kao sitne smeđe mrlje, rijetko se mogu uočiti resice na rubovima krila, a vrlo često se njihove nabijene antene na glavi pojavljuju u obliku slova V.

Osim plavih ljepljivih ploča, potrebno je postaviti i žute ploče.

Prirodni neprijatelji

Postoji nekoliko vrsta prirodnih neprijatelja poznati kako grabežljivi tripsi, grabežljive grinje i bubamare.

Tijekom uzgoja

Rotirajte usjeve te uzgajajte rajčicu i papriku pored kultura koje djeluju odbijajuće na tripse.

Uništite korove kako bi usporili kretanje tripsa između usjeva.

Redovito zalijevajte, tripsi ne vole vlagu.

Nakon berbe uništite ostatke usjeva.

Suzbijanje kemijskim putem

Tripsa učinkovito suzbijaju insekticidi

SREDSTVO DJELATNA TVAR KONCENTRACIJA
Laser Spinosad 0,03-0,05%
Vertimec 018 EC Abamektin 6-8 ml/10 l (0,6-0,8 l/ha)
Actara 25 WG (primjena dozvoljena samo u zaštićenim prostorima) Taimetoksam 2 g/10 l(0,2 kg/ha)
Karate Zeon Gama i lambda - cihalotrin 1,5 ml/10 l (0,15 l/ha)
D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.