Bombardier Sugar
Bombardier Sugar
D. Marjanović, mag.ing.agr.
A. Jurković

Bombardier Sugar - sve što vam treba za povećanje šećera u plodovima

Sunce je vrlo bitan čimbenik za dobivanje dovoljne količine šećera u plodovima. S obzirom da broj tmurnih dana koji je zahvatio Hrvatsku, Bombardier Sugar nudi stimulaciju sazrijevanja i povećanja količine šećera u plodovima. Osim što stimulira rast i sazrijevanje, povoljno djeluje na kvalitetu i krupnoću plodova.

Bombardier Sugar je bio-gnojivo novije generacije koje se tek pojavilo na hrvatskom tržištu, a proizvodi ga Španjolska tvrtka KIMITEC. Ovo gnojivo povećava sintezu saharoze, a povoljno djeluje na sazrijevanje plodova.

Tvrtka Colić-Trade d.o.o prepoznala je sve potencijale ovog proizvoda te su postali generalni zastupnici na području Hrvatske.

Bombardier Sugar primjenjuje se u povrćarstvu (dinja i lubenica), voćarstvu, vinogradarstvu. Prvu aplikaciju potrebno je izvršiti 15 dana nakon zametanja plodova, a nakon toga svakih 7-10 dana do berbe. Kod vinove loze potrebno je primjeniti 2-3 aplikacije i to 45, 30 i 20 dana prije berbe. Aplicira se folijarno ili fertirigacijom.

Kako se miješa?

Uz lagano miješanje raspršiti će se u vodi, a svi ostaci koje se nalaze u spremniku topivi su. Ambalažu u kojoj se nalazi gnojivo potrebno je tri puta dobro isprati te zbrinuti na odgovarajuće mjesto bez ponovnog korištenja.

Bombardier Sugar se može primijeniti s proizvodima na bazi bakra na agrumima i rajčici uzimajući u obzir da se ne primjenjuje pri ekstremno visokim temperaturama ili u cvatnji. Na drugim usjevima, s različitom osjetljivosti na bakar, preporučljivo je provesti testno prskanje na maloj površini prije aplikacije Bombardiera u kombinaciji.

Nakon aplikacije potrebno je temeljito očistiti prskalicu, isprati je sa čistom vodom. Posebno obratiti pažnju na čistoću pumpe, crijeva i mlaznica nekoliko puta.

Primjena Bombardier Sugar na OPG Jurković (Pula) za brže dozrijevanje jagoda

D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.